ARTivizam
Akcija kontra murala ratnom zločincu
Cvet Srebrenice na zidovima Beograda
13/11/2021 | 12:53
Cvet Srebrenice, simbol genocida u tom gradu u istočnoj BiH, gde su snage Vojske i policije Republike Srpske i paravojne snage iz Srbije ubile preko osam hiljada ljudi, većinom Bošnjaka, pojavio se na ulicama Beograda u trenutku kampanje za uklanjanje murala ratnom zločincu osuđenom za Srebrenicu - Ratku Mladiću
Photo: poznat redakciji
Jedan od Cvetova Srebrenice na ulicama Beograda

Grafiti cveta Srebrenice osvanuli su na zidovima na više lokacija u Beogradu - u naseljima Dorćol, Vračar i Savski venac, a ispisani su u noći sa 12. na 13. novembar 2021. godine.

Cvet Srebrenice, simbol genocida u tom gradu u istočnoj BiH, gde su snage Vojske i policije Republike Srpske i paravojne snage iz Srbije ubile preko osam hiljada ljudi, većinom Bošnjaka, pojavio se na ulicama Beograda u trenutku kampanje za uklanjanje murala ratnom zločincu osuđenom za Srebrenicu - Ratku Mladiću.

Mladić je kao komandant VRS pred Haškim tribunalom osuđen za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

Mural sa njegovim likom se pojavio na uglu Njegoševe i ulice Alekse Nenadovića u beogradskoj opštini Vračar krajem jula i od tada su građani bezuspešno pokušavali da ga unište ili uklone više puta.

Mural je dobio stražu i ubrzo nakon oštećenja, huligani bi ga vraćali u pređašnje stanje, što se može videte i u tajmlajnu koji smo napravili sa delom intervencija koje smo uspeli da zabeležimo u prethodnih skoro četiri meseca.

U centar pažnje je došao 9. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, kada su privedene aktivistkinje Jelena Jaćimović i Aida Ćorović nakon što su bacile jaja na mural.

U otvorenom pismu Vladi Republike Srbije više od 70 organizacija civilnog društva zatražilo je da Vlada naloži nadležnim organima da uklone mural ratnog zločinca Ratka Mladića.

Cvet Srebrenice ili cvet "Sećanje", nezvanični simbol genocida, osmislile su žene iz udruženja "Gračaničko keranje" iz Gračanice, a prvi put je javnosti predstavljen 1. jula 2011. godine. Bela boja latica cveta predstavlja nevinost ili stradanje, zelena boja koja je u središtu cveta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizuju 11. juli 1995. godine, dan kada se dogodio genocide.

Snage Vojske Republike Srpske su tokom genocida u Srebrenici u julu 1995. godine, ubile su oko 8.000 muškaraca i dečaka u Srebrenici i okolini.

Zločin u Srebrenici iz jula 1995. godine, jedini je koji se dogodio na prostoru bivše Jugoslavije, a koji je pred međunarodnim i domaćim sudovima okarakterisan kao genocid. Za njega je do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora.

Među osuđenima uz Ratka Mladića je i Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

Vlasti bh. entiteta Republike Srpske i Srbije ne priznaju genocide u Srebrenici.

Komentari[ 0 ]