ARTivizam
Prostori kulture
FOTO PRIČA: Šetnja kroz oslobođeni bioskop "Zvezda"
22/11/2014 | 16:11
Prošetali smo bioskopom "Zvezda" nakon što su aktivisti Pokreta za okupaciju bioskopa prethodnu noć ušli u te prostorije. Delimo s vama fotografije jednog potpuno uništenog i zapuštenog prostora, nekada jednog od najlepših bioskopa Beograda.

Drugi dan oslobađanja (ili okupacije, kako je kome učinkovitije) )bioskopa „Zvezda“ u centru Beograda prolazi u znaku čišćenja. Deo samoorganizovanih mladih ljudi sa maskama na licima i u rukavicama, koji su prethodnu noć ušli u odavno zapušten i napušten bioskop, čisti ogromne količine prašine, pere podove i pokušava Zvezdu da dovede u funkcionalno stanje u kojem je moguće boraviti i gledati filmove.

U subotu se ispred bioskopa pojavila i policija i napravila zapisnik. Dolaze zainteresovani stariji građani da pitaju šta se dešava, tu su i mnogi glumci i režiseri koji pomažu u čišćenju ili su došli da izvide situaciju.

Među onima koji su u subotu posetili bioskop „Zvezda“ bila je i  Milanka Janošević, nekadašnja predsednica Nadzornog odbora Beograd filma.

„Bila sam 27 godina zaposlena u Beograd filmu i onda smo dočekali tu famoznu privatizaciju. Pre toga su nas obezvređivali na sve moguće načine, u smislu da se učini usluga favoritu tadašnje aktuelne vlasti. Prodat je ’Beograd film’. Mi smo štrajkovali, borili se da ostane nešto Beograđanima. Međutim, tad je bio slab odjek Beograđana jer je vlast uradila mnogo toga da obesmisli svaku našu borbu. Vezali su nam ruke za svaku inicijativu – 15 bioskopa ’Beograd filma’ prodato je za devet i nešto miliona evra, s tim da treba da održi delatnost, kako je stajalo u kupoprodajnom ugovoru. Delatnost, kao što vidite nije očuvana. To je 15 sala, 15.000 kvadratnih metara. Interes tadašnjeg kupca je bio da obezvredi ’Beograd film i da ga pretvori u unosne nekretnine.“

Janošević kaže da je bila iznenađena akcijom, ali čim je čula šta se desilo, kako kaže -  "doletela" je do bioskopa „Zvezda“.

„Oduševljena sam ovom akcijom. Žao mi je što nisam mlađa. Žao mi je i što ove mlade ljude nisam poznavala ranije, jer nisu stasali u to vreme kad smo se mi borili za naše bioskope i kulturu“, kazala je.

Na pitanje na koji način se danas mladi, u aktuelnoj situaciji, mogu izboriti za prostore kulture, odgovorila je: „Mislim da je ovo jedini način.“

U bioskopu „Zvezda“ svaki dan se održavaju radni sastanci, a organizovane su i projekcije filmova. Program bioskopa možete da pratite na Facebook stranici Pokreta za okupaciju bioskopa.

Članovima Pokreta potrebni su hrana, sredstva za čišćenje, krpe, kofe, baterijske lampe i najpre podrška.

U nastavku pogledajte fotografije zgrade u kojoj se nalazi nekada jedan od najlepših bioskopa Beograda.
**********************************
Policija ispred bioskopa pravi zapisnik.Ekipa čisti prostorije. Neki imaju odela, ali većina ima maske za lice  kako bi se zaštitili od ogromne prašine.

U bioskopskoj sali je mrak. Još uvek se vide plastične kese na kojima su građani sedeli prvo veče projekcija.Sve prostorije u zgradi, čiji je deo kulturno dobro pod zaštitom države Srbije, potpuno su ruinirane.

Karte koje su se nekada prodavale

Danas potpuno nevažni brojevi telefona bioskopa "Beograd filma"

Letnja terasa bioskopa

Drugog dana okupacije / oslobođenja veliki deo medija je došao da vidi šta se dešava u "Zvezdi". I oni su dobili maske zbog velike količine prašine.

Ulaz u bioskop je besplatan. No, ako imate sredstva za čišćenje, krpe, kofe, ili ste voljni da donesete neku hranu, piće i donirate novac - tim bolje.

 

* Celu fotogaleriju možete pogledati OVDE

Komentari[ 4 ]