Društvo
Reakcije
Napad funkcionera Pokreta socijalista na učesnike sindikalnog protesta
14/07/2014 | 17:13
Priredio: Kontrapress
Od utorka od 10 sati, svi smo pred Skupštinom i ne odlazimo dok se ne povuku antiradnički zakoni, poručili su antifašisti i antifašistkinje

Dana 12. jula tokom protesta protiv najavljenih izmena Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, jedan od funkcionera Pokreta socijalista, Marko Knežević, napao je jednog od učesnika protesta i ukrao mu kameru kojom ga je snimao, saopštili su Antifašisti i antofašistkinje u akciji. Njihovo saopštenje prenosimo u celosti, uz dokazni video materijal.

Skup protiv najavljenih izmena zakona održavao se ispred zgrade Vlade RS, a demonstranti su se u kasnijim popodnevnim satima uputili prema zgradi Doma sindikata, gde je trebalo da se održi svečana akademije Pokreta socijalista, partije trenutnog ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandra Vulina.

Dom sindikata u datom trenutku obezbeđivali su kordoni Žandarmerije. Ipak, neki od okupljenih ćlanova i funkcionera Pokreta socijalista takođe su izigravali obezbeđenje, lomeći i otimajući kamere učesnicima/ama protesta koji pokušavaju da snime njihov skup.

Jedan od njih, izbio je kameru iz ruke jednog od učesnika protesta i sa njom pobegao u zgradu Doma sindikata. Policajac koji je bio prisutan na vratima sprečio je ove učesnike protesta da uđu u Dom sindikata u potrazi za napadačem, a sam se nije potrudio da ga pronađe. Istog dana, podneta je prijava u MUP-u protiv NN lica za napad i krađu kamere.

Na osnovu snimaka i informacija sa društvenih mreža (Facebook), ispostavilo se da je u pitanju Marko Knežević, funkcioner Pokreta socijalista iz Apatina - poznat po zastrašivanju medija na koje su ukazivala novinarska udruženja (bez sudskog epiloga).

Na licu mesta, niko od prisutnih policajaca nije reagovao na napad i krađu kamere. Jedna od prisutnih učesnica protesta uspela je da uđe u Dom sindikata sa namerom da pronađe otetu kameru, snimajući telefonom situaciju. Od ulaska u hol, članovi Pokreta socijalista je guraju, dobacuju joj seksističke komentare, da bi je na kraju okružili, izbili joj telefon iz ruke i gazili ga. Na isti način se ophode prema stvarima koje joj ispadaju iz tašne dok pokušava da dođe do telefona.

Video materijal o ovim dešavanjima možete naći na sledećem linku.

Podsećamo da je 11. jula predsednik Vlade, Aleksandar Vučić, doneo odluku da se Vlada u roku od jednog dana izjasni o predloženim izmenama i dopunama Zakona o radu i Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Istovremeno, sindikati pozivaju sve ljude da se sutradan okupe ispred zgrade Vlade i suprotstave se ovim zakonima i načinu njihovog donošenja. Dan kasnije, protivnici/e zakona okupljaju se ispred zgrade Vlade. Vlada usvaja predložene izmene i najavljuje usvajanje zakona u skupštini za utorak 15. jul.

Takođe podsećamo da je Aleksandar Vulin bio istaknuti funkcioner svih vladajućih nacionalističkih stranaka koje su se lažno predstavljale kao levičarske, a zapravo radile protiv interesa radničke klase kako u Srbiji tako i u regionu -- JUL-a Mirjane Marković i SPS-a Slobodana Miloševića.

Organizacija skupa u Domu sindikata pod zaštitom stotine policajaca i žandarma, kao i bahati nastupi funkcionera Pokreta socijalista na učesnike i učesnice protesta predstavljaju apsolutan kontinuitet sa radom prethodnih vlasti u kojima je Vulin učestvovao.

Antifašistkinje i antifašisti u akciji napominju da ova vrsta represije i censure neće sprečiti otpor. U utorak, 15. jula u 10h počinje zasedanje skupštine na kome je planirano usvajanje antiradničkih zakona.

Od utorka od 10 sati, svi smo pred Skupštinom i ne odlazimo dok se ne povuku antiradnički zakoni!

Komentari[ 1 ]