Društvo
Zamračivanje medija kao poziv u pomoć
Preko 300 medija i organizacija upozorilo na medijski mrak u Srbiji
29/09/2017 | 14:51
Inicijativu je pokrenulo 26 inicijatora, podržalo je 180 medija, organizacija civilnog društva, izdavačkih kuća, formalnih i neformalnih pokreta, kao i nekoliko stotina pojedinaca.

U akciji "Stop medijskom mraku" učestvovalo je više od 300 medija i organizacija, saopštio je Medija centar Beograd, podatke o akciji da građani, mediji i nevladine organizacije u četvrtak u podne zacrne svoje profile na društvenim mrežama i sajtove, odnosno da prekinu emitovanje TV i radio programa.

Akciju je organizovala Grupa za slobodu medija, a direktan povod za formiranje široke grupe za slobodu medija je gašenje nedeljnika "Vranjske", jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru.

"Samo na društvenim mrežama, kampanju je u prvih 24 sata videlo 482.000 građana (izvor: Brand 24.com). Ovom broju treba dodati publiku onlajn, TV, radio i štampanih medija koji su se priključili akciji", naveo je Medija centar.

U saopštenju se dodaje da su medijski portali i sajtovi organizacija podržali akciju u velikom broju: softverska rešenja za zamračivanje sajtova koje je osmislila grupa preuzeto je 296 puta, a procena je da je barem još 50 portala koristilo sopstvena rešenja.

Dnevne novine Danas su, uz crnu naslovnu stranu, štampale podlistak "Vranjske" sa tekstovima koji su pripremili novinari tih novina, dok su nedeljnici Vreme i Novi magazin na naslovnoj strani štampali poruke akcije.

Izdanje Kikindskih od petka takođe je osvanulo sa crnom trakom i porukom: "Ovako izgleda kada nema slobodnih medija".

Akciji su se pridružili i građani i građanke koji su učestvovali zamračenjem profila na društvenim mrežama.

Inicijativu je pokrenulo 26 inicijatora, podržalo je 180 medija, organizacija civilnog društva, izdavačkih kuća, formalnih i neformalnih pokreta, kao i nekoliko stotina pojedinaca.

Zbog poslednjih dešavanja u medijima u Srbiji, reagovali su Evropska i Međunarodna federacija novinara a o akciji "Stop medijskom mraku" izvestili su vodeći inostrani mediji poput Associated Press, New York Times itd. 

 

Komentari[ 0 ]