Društvo
Protiv nacionalističkog divljanja i zastrašivanja
Burek solidarnosti u Borči
29/04/2019 | 18:17
Povodom nasilništva i maltretiranja Mona Đuraja, na Facebooku je organizovan događaj podrške "Burek solidarnosti u Borči" u kojem se građani pozivaju da dođu 3. maja u pekaru "Roma".
Photo: Facebook događaj "Burek solidarnosti u Borči"
Pekara "Roma" u Borči

Inicijativa mladih za ljudska prava najoštrije je osudila nasilje i pretnje linčovanjem nad zaposlenima i vlasnikom pekare “Roma” u beogradskom naselju Borča, koja je u subotu 27. aprila bila pod opsadnim stanjem huligana koji su pretili zatvaranjem pekare uz šovinističke pokliče i pesme, a kulminacija maltretiranja predstavljale su ostavljene svinjske glave ispred pekare.

“Kako se ovakvi napadi ne bi ponovili, zahtevamo hitnu reakciju tužilaštva protiv huligana koji su juče pokušali da u potpunosti spreče rad pekare ‘Roma’ i prete da će je ponovo okupirati ukoliko krene sa radom. Politika nekažnjivosti prema nasilnicima koji ometaju slobode i prava građana mogu se zaustaviti pravovremenom reakcijom  tužilaštva, policije i sudova. Važno je napomenuti da su osobe koje su bile prisutne predstavnci organizacije Levijatan kao i narodni poslanik Srđan Nogo koji su od ranije poznati po pretnjama i targetiranju političkih protivnika. Ne manje važno, kao društvo koje je svako malo ophrvano deklarativnim narativima vlasti i opozicije protiv nasilja, shodno tome mora pokazati solidarnost prema žrtvama nasilja. Posebno imajući u vidu da je pekara ‘Roma’ prepoznata u lokalnoj zajednici po dobrotvorstvu i humanitarnom radu prema ugroženim grupama, pozivamo sve kojima je stalo do ravnopravnost i u Srbiji da nađu način kako da pomognu da ova pekara ponovo nastavi svoj rad”, naveli su iz Inicijative.

Poziv na linč vlasnika pekare “Roma” Mona Đuraja nastao je nakon poziva preko jedne od grupa na društvenim mrežama kada je objavljena fotografija jednog od zaposlenih u pekari koji pokazuje rukama dvoglavog orla kao albanski nacionalni simbol. Fotografija je nastala 2017. godine ali je zloupotrebljena kao provokacija i okidač za okupljanje nasilnika.

Tim povodom, Inicijativa je podsetila da isticanje nacionalnih simbola predstavlja slobodu izražavanja i ne može biti opravdanje za pretnje i nasilje.

Povodom nasilništva i maltretiranja Mona Đuraja, na Facebooku je organizovan događaj podrške "Burek solidarnosti u Borči" u kojem se građani pozivaju da dođu 3. maja u pekaru "Roma". 

"Nakon sramnog napada na našeg komšiju albanske nacionalnosti, Djuru pekara, od strane fašista koji su pokušali da zastraše i njega njegovu porodicu, pokažimo solidarnost sa našim sugradjaninom. Srbija je zemlja svih njenih gradjana bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Vidimo se dobri ljudi", poručili su organizatori.

Mon Đuraj je u izjavi za Radio Slobodna Evropa rekao da se brine za bezbednost svoje porodice i da će se obratiti policiji.

Đuraj je iz Prizrena, živeo je u Švajcarskoj, a od pre osam godina je u Borči, gde je otvorio pekaru. Poznat je u komšiluku, a i šire po tome što ne pušta nikoga da izađe iz njegove pekare gladan, a već tri godine priprema svakodnevno besplatnu užinu za decu migranata i izbeglica koja idu u obližnju osnovnu školu.  

Pre skoro pet godina nakon prekida fudbalske utakmice Srbija-Albanija održane 14. oktobra 2014. godine, usledio je veći broj napada na objekte čiji su vlasnici uglavnom Albanci i Goranci. Paljenje i demoliranje objekata dogodilo se u nekoliko gradova u Srbiji, najviše na teritoriji Vojvodine što je Inicijativa dokumentovala u svom izveštaju nakon obilaska istih objekata. Iako je prema pisanju VOICE-a iz marta 2016. godine, formirano pet predmeta u tužilaštvima o paljenju pekara širom Vojvodine i izrečena jedna vaspitna mera maloletniku, odbačena jedna krivična prijava - niko od 62 osobe koje su identifikovane od strane policije kao počinilac nije krivično gonjen. Nisu otkrive ni ni počinioci najtežih napada – u Staroj Pazovi i Somboru u kojima su bili ugroženi ljudski životi. U kvalifikovanju ovih krivičnog dela, mora se imati u vidu da ovi napadi nisu bili usmereni samo na privatno vlasništvo niti na vlasništvo verskih zajednica, već su bili i ozbiljan udar na međuetničke odnose u Srbiji, upozorili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Komentari[ 0 ]