Politika
Srbija međ' modifikovanim šljivama
Skandalozne izjave ministara o GMO, Zeleni traže ostavke
18/10/2013 | 18:44
Zeleni Srbije zatražili su ostavke ministara trgovine i poljoprivrede Rasima Ljajića i Dragana Glamočića zbog "nedopustivih izjava za dozvolu prometa GMO".
Toliko zdrave biljke da moraju da nose zaštitne maske dok ih prskaju

Zeleni Srbije zatražili su ostavke ministara trgovine i poljoprivrede Rasima Ljajića i Dragana Glamočića zbog "nedopustivih izjava za dozvolu prometa GMO".

"Posebno je nedostojna izjava ministra Ljajića da je 'otpor građana posledica neznanja'. Osamdeset opština i gradova u Srbiji je proglasilo svoje teritorije za teritorije bez GMO. Da li to znači da su predstavnici građana neznalice", navode u saopštenju Zeleni Srbije.

Ta stranka je saopštila da izjava ministra Glamočića da "građani u ovom momentu možda konzumiraju GMO, a da toga nisu svesni" pokazuje njegov odnos prema obavezi primene zakona, gde on može da se primenjuje - a i ne mora.

"Ministar Glamočić time pokazuje nemoć, nesposobnost i odsustvo volje da se Zakon o zabrani GMO primenjuje", piše u saopštenju.

Zeleni Srbije su naveli da će nastaviti svoju kampanju za Srbiju bez GMO i smatraju da treba odložiti pregovore sa Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) do pristupanja u EU.

"STO ne treba da traži od nas ono što nije tražila od drugih država. Samo 40 zemalja od 159 članica STO su dozvolile GMO, a čak osam država u EU ima zabranu. Prisiljavanje nije demokratski, pridruživanje EU je proces pregovora između dva partnera", piše u sapoštenju te parlamentarne stranke što je direktan demanti Ljajića i Glamočića koji su slagali javnost da Srbija mora pristati na uvoz GMO hrane ukoliko želi da pristupi STO.

Zeleni Srbije su naveli da je ekonomska budućnost Srbije je u proizvodnji voća, povrća i žitarica koje nisu GMO.

Podsetimo, ministar Glamočić je u petak rekao "da strah od konzumiranja genetski modifikovane hrane nije opravdan" i da je u interesu građana da se zakonodavstvo u toj oblasti uredi, kako bi se uveo red na tržištu.

"To tvrdim kao odgovoran čovek i naučnik. Mi samo hoćemo da se uvede red na tržištu, ako dođe do liberalizacije prometa i da se građani sami opredele i donesu odluku, jer u ovom momentu možda konzumiraju GMO, a da toga nisu svesni", rekao je Glamočić i dodao da nije utvrđeno da je GMO hrana štetna.

Međutim, američki molekularni biolog Džon Fagan, koji je i sam godinama radio, na kreiranju takvih proizvoda, gostujući u Beogradu u četvrtak na konferenciji o štetnosti GMO hrane, kazao je da se kao naučnik, uverio da postoje problemi, da ti proizvodi izazivaju alergije kod ljudi, da sadrže otrove, a i da im je smanjena nutritivna vrednost.Fagan je naveo da je ishrana GMO kukuruzom, kod eksperimentalih životinja, na kraju četvrtog meseca dovela do stvaranja tumora i koncentacije otrova u jetri i bubrezima. Slični efekti ispoljili su se i na zdravlje ljudi u Južnoj Americi.

Proces stvaranja GMO proizvoda ne može da se kontroliše od trenutka kad naučnici u ćeliju biljlke ubace DNK nekog drugog živog organizma, tako da može doći do mutacije tkiva, upozorio je i rekao da u tom procesu ubačeni DNK uništava prirodne gene u ćeliji, sa nepoznatim ishodom i da bi trebalo staviti moratorijum na proizvodnju i promet GMO hrane, dok tu tehnologiju ne bude bilo moguće staviti pod kontrolu.

On je naglasio da Srbija mora da kaže "ne" GMO proizvodima, kao što je to već učinilo 167 zemalja, dodajući da Srbija godišnje ima izvoz svog semena u vrednosti od 500 miliona dolara, što će izgubiti ako u zemlju dođe GMO.

Profesor sa Novosadskog univerziteta Miodrag Dimitrijević smatra da Srbija treba da štiti svoj nacionalni interes, a to je da ostane zona slobodna od GMO-a.

"Mi posedujemo kompletnu tehnologiju proizvodnje klasičnog semenskog materijala i naučne potencijale, imamo i semensku robu koja je dovoljna za naše tržište i za izvoz", dodao je on.

"Od nas se traži da našu tehnologiju kompromitujemo i napustimo i da budemo u situaciji da kupujemo proizvode tuđe tehnologije. Svi učesnici su danas istakli da je GMO seme nespojivo sa organskom proizvodnjom, jer dolazi do kontaminacije zemljišta, što Srbija nikako ne bi trebalo da prihvati", istakao je Dimitrijević.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Miladin Ševarlić rekao je da bi zahtevani novi zakon o GMO naneo velike štete poljoprivredi i potrošačima u Srbiji.

"Naši građani nisu dovoljno informisani o mogućim posledicama, a dosadašnje toleratno ponašanje nadležnih državnih organa prema ilegalnom gajenju GM soje na našoj teritoriji, govori tome u prilog", poručio je Ševarlić.

Komentari[ 0 ]