ARTivizam
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu
IDFA slavi 35 godina
10/11/2022 | 13:34
U okviru ovogodišnjeg festivala je u programski putokaz "Zamišljajući Jugoslaviju"
Photo: Mint film office/ VPRO All You See
Detalj iz filma "All you see" Niki Padidar

Svetskom premijerom holandskog dokumentarca „All you see“ režiserke Niki Padidar u Kraljevskom teatru Kare, u sredu, 9. novembra, zvanično je otvoren 35. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

Film je istovremeno prikazan u 35 bioskopa širom Holandije.

IDFA 2022 se održava od 9. do 20. novembra u više od 20 bioskopa i festivalskih lokacija širom Amsterdama. Ove godine festival će posetiti više od 3.000 gostiju iz 122 zemlje.

Umetnički direktor Orva Najrabija je na svečanom otvaranju naglasio da su u ovogodišnjem programu u većini žene stvaraoci.

„Sa izborom od oko 300 filmova i radova u novim medijima iz 82 zemlje, sa ponosom mogu da potvrdim da IDFA ostvaruje svoje obećanje će biti proaktivan deo debata našeg doba, međunarodna platforma i jedinstveno okupljanje za svet koji voli slobodu, preuzima rizik i za krajnje velikodušnu globalnu dokumentarnu zajednicu. Još nismo gotovi, ima još mnogo toga za  napraviti, ali naš koncept je dokaz da budućnost može i hoće biti bolja."

Festival je otvoren prvim dugometražnim dokumentarnim filmom „All you see“ holandse multidisciplinarne umetnice i rediteljke Niki Padidar. U filmu, Padidar, koja je napustila Iran sa sedam godina, istražuje šta znači biti deo projekcije drugih.

Kroz razgovore sa Hatidžom, koja je već 27 godina ''pridošlica''; Sofijom koja je upravo došla iz Engleske; i Hanom iz Ukrajine koja gleda crtane i druge filmove da bi naučila kako da se uklopi, Padidar razmišlja o pitanju šta znači pripadati.

Tokom ceremonije otvaranja, nagrada za dokumentarac Prins Bernhard Cultuurfonds od 50.000 evra — koju anonimni pokrovitelj stavlja na raspolaganje svake godine — dodeljena je medijskom umetniku i reditelju Pimu Cvieru.

Grant je namenjen da finansijski podrži Cvierov sledeći projekat i njegovu karijeru u dokumentarnom filmu. Nagradu je uručio prošlogodišnji laureat, reditelj Stefan Pavlović. Cvier je dobio IDFA nagradu za najbolju režiju za svoj film „O, prikupljanje jaja uprkos vremenu 2021.

Razgovori sa filmskim stvaraocima i gostima tokom festivala

Tokom predstojećeg festivala, IDFA će biti domaćin preko 80 razgovora koji će pratiti filmske i industrijske programe, pružajući posetiocima festivala jedinstven uvid u pozadinu rada filmskih stvaralaca, njihova putovanja iza filmova i aktuelna dešavanja u industriji dokumentarnog filma.

Zamišljajući Jugoslaviju

Prilikom odabira filmova za ovogodišnje izdanje, IDFA je pokušala da objedini filmove iz raznih delova sveta koji se bave međusobno povezanim temama. Taj deo je nazvan programskim putokazima, a uz “Ukrajinu”, “Život u Evropi”, “Disidente” i druge, našao se i “Zamišljajući Jugoslaviju”, u okviru kojeg se nalazi sedam filmova.  

“Mlađe generacije istražuje zemlju koja je prestala da postoji devedesetih, ali je za mnoge još uvek živa. Uranjajući u sopstvena sećanja i arhive, ispituju staru Jugoslaviju, dok istovremeno postaje bolno jasno koliko ratovi još uvek utiču na živote različitih generacija”, navodi se u pojašnjenju ove sekcije na IDFA.

Na ovogodišnjem festivalu biće prikazani novi filmovi Mile Turajlić o Pokretu nesvrstanih “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels“, koji se nalazi u međunarodnoj konkurenciji i „Ciné-Guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“.

Tu su i „Pomračenje“ Nataše Urban, film o prvim višestranačkim izborima u Srbiji „Prizvan i pozvan“ Luke Papića i Srđana Vuča,  kratki film Gorane Jovanović „Lopte“ o utakmici fudbalskih klubova „Hajduk“ i „Partizan“ 1990. godine, „Scenes with my father“ Biserke Šuman i holandski film „Crazy“ Hedi Honigman, koji prati holandske vojnike u misijama Ujedinjenih nacija, među kojima je i ona tokom rata u BiH.

Komentari[ 0 ]