ARTivizam
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Amsterdamu
IDFA uživo
28/11/2021 | 11:19
Za razliku od prošle godine, kada je, kao i većina festivala širom sveta, održan online, ove, 2021. godine od 17. do 28. novembra festival je okupirao većinu bioskopa u Amsterdamu, a kako su saopštili iz direkcije, za tih 10 dana zabeležili su čak 100.000 poseta
Photo: Žarka Radoja
Dodela nagrada najboljima u Amsterdamu, 26. novembar 2021.

Uprkos pandemiji korona virusa, povećanom broju zaraženih zbog sezone gripa i novim merama holandskih vlasti koje su objavljene svega pet dana pre otvaranja, 34. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA) uspelo je da vrati publiku u bioskope i okupi celu industriju dokumentarnog filma.

Za razliku od prošle godine, kada je, kao i većina festivala širom sveta, održan online, ove, 2021. godine od 17. do 28. novembra festival je okupirao većinu bioskopa u Amsterdamu, a kako su saopštili iz direkcije, za tih 10 dana zabeležili su čak 100.000 poseta.

Umetnički direktor festivala Orva Najrabija je, najavljujući festival, rekao kako je njegova programska struktura vredna povratka u bioskope.

“Radovi filmskih stvaralaca iz preko 80 zemalja pokazuju kako umetnička sloboda, hrabrost i angažovanje u svetu dolaze na mnogo različitih jezika, stilova i gledišta. Dokumentarističko polje se potvrđuje kao umetnička forma koja je neosporno otvorena, raznolika i kontinuirano se razvija. Nova programska struktura IDFA-e, IDFA-ina podrška filmskim stvaraocima i aktivnosti industrije, menjaju se kako bi to odražavali”, rekao je.  

Zbog novih mera koje su uvedene 12. novembra, a koje su podrazumevale da se sve radnje i restorani zatvaraju u osam časova, a da do tada mogu da funkcionišu samo delovi za sedenje, festivalska okupljanja su pomerena na popodnevne časove. No, bioskopi i pozorišta su nastavila sa radom iza osam što je festivalu dalo prostor da ova nesvakidašnja edicija uspe.

Već 26. novembra, holandske vlasti su uvele nove mere jer prethodne nisu dale rezultate – od nedelje se sve zatvaralo u 17 časova. IDFA je odlučila da poslednji festivalski dan ukine, a da posetiocima koji su ostali bez projekcija, ponudi vaučere i obeća da će taj dan u manje restriktivna vremena da održi van festivala.

Zbog pandemije je i inače grandiozna dodela nagrada imala ograničen i sužen broj zvanica, ali je ceremonija išla uživo na društvenim mrežama.

Na festivalu su prikazana 264 filma.

Za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji, nagradu je dobio režiser Sergej Loznica, za film o borbi Litvanije za nezavisnost od Sovjetskog Saveza, oličenu u ličnosti prvog premijera – Mr. Landsbergis.

“Nije jednostavno unositi istoriju u život. Još je teže učiniti je zanimljivom, važnom i obogaćujućim iskustvom, da imamo osećaj kao da je upravo proživljavamo. Na svakom nivou stvaranja, pobednički film predstavlja monumentalno dostignuće koje u potpunosti istražuje ulogu koju jedan čovek, zemlja i istorijski trenutak mogu igrati u aktuelnoj priči globalne borbe za slobodu i samoopredeljenje“, obrazložio je žiri odluku da četvorosatnom filmu Loznice dodeli glavnu nagradu festivala.

Nagradu za najbolju režiju dobila je vijetnamska režiserka Diem Ha Le za film „Children of the Mist“.

Nagrada za najbolji kratki film pripala je filmu nemačkom filmu „Handbook“ režisera Pavela Mozhara, koji se bavi sistemom mučenja uhapšenih demonstranata u Belorusiji tokom protesta protiv rezultata izbora 2020. godine.

Ruski film Ruslana Fedotova „Where are we headed“, razglednica moskovskog metroa, dobio je nagradu za najbolji prvi dugometražni film i najbolju fotografiju. U kategoriji za najbolji prvi dugometražni film premijerno je prikazan i „Muzej revolucije“ režisera Srđana Keče.

Najbolji film u konkurenciji Envision je „Octopus“ libanskog režisera Karima Kasema, koji prati život nakon eksplozije u Bejrutu 4. avgusta 2020. godine.  

“Film razvija svoj imaginarni jezik: jezik misterije i gubitka nakon tragedije. Napravljen je uz ogromno poštovanje prema temi i deluje kao da je priča pričana iznutra. Ne nudi odgovore, samo pitanja o životu suočenom sa katastrofom“, objašnjenje je žirija za nagradu za film „Octopus“.

Spisak svih nagrađenih pogledajte OVDE

IDFA je već najavila datum sledećeg festivala, ali je zbog poklapanja sa Svetskim prvenstvom u fudbalu ostavila prostor da ga pomeri.

Komentari[ 0 ]