ARTivizam
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Beogradu
Oskarovci na Beldocsu
27/03/2019 | 11:34
Priredio: Kontrapress
Beogradska publika će imati priliku da vidi "Free solo", "Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri", "U raskoraku" i "RBG".
Photo: Beldocs promo
Detalj iz filma "Free solo"

Četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, među kojima je i film koji je osvojio to prestižno priznanje, biće prikazani na ovogodišnjem festivalu Beldocs, koji se održava u Beogradu od 8. do 15. maja u nekoliko bioskopskih dvorana širom grada. 

Beogradska publika će imati priliku da vidi "Free solo", "Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri", "U raskoraku" i "RBG". 

Dobitnik Oskara "Free solo", film autorskog dvojca Džimija Čina i Elizabet Čai Vasarelji prati Aleksa Honolda, prvu osobu koja se slobodnim stilom uspela na najviše vrhove sveta. Bez konopaca i bezbednosne opreme, Honold je dostigao nemoguće, upisavši se tako u istoriju. 

Drugi film, kako navode organizatori Beldocsa, sačinjen je od intimnih vinjeta iz života jedne male crnačke zajednice u Okrugu Hejl u Alabami. 

 

Treći film "U raskoraku" reditelja Binga Liua spaja ponovo trojicu mladića, koji beže od svojih porodica i poljuljanih porodičnih odnosa u rodnom gradiću. Film je ispričan, za ovu vrstu dokumentarca, iz vrlo neobičnih perspektiva, što su i kritika i publika smatrale originalnim i dočekale sa posebnim pohvalama, navode iz festivala Beldocs. 

Kada je reč o poslednjem, šetvrtom filmu koji je bio nominovan za Oskara - RBG, u pitanju su inicijali sudije američkog vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg, osobene zvezde tamošnje javne scene i pop kult ikone. Film otkriva čime je postala poznata i zbog čega je okupila tako veliki broj sledbenika. U godinama borbe za jednakost polova i ženska prava, film "RBG" je poput prvoborca, ističući jednu ženu u njenoj istrajnosti i doslednosti, poručuju iz Beldocsa. 

Film je, što je retkost, imao i nominaciju za najbolju originalnu pesmu "I`ll Fight" (Boriću se) jerse muzika iz dokumentarnih filmova ne nalazi često na listi nominovanih. 

 

Festival Beldocs je tokom minulih jedanaest godina postao jedan od vodećih festivala dokumentarnog filma u Beogradu, a ove godine publika će imati priliku da vidi preko stotinu premijernih dokumentaraca.

Od pre dve godine, Beldocs organizuje i bogat program za filmske profesionalce iz cele Evrope, sufinansiran sredstvima programa Evropske unije kroz program Kreativna Evropa, potprogram MEDIA.

I ove godine, biće održana nagradna igra #europeanfilmchallenge u kojoj se gledaoci dokumentarnih filmova takmiče za vredne nagradne – putovanje na jedan od festival A kategorije. Nakon Berlinala, u toku je sledeći krug takmičenja koji će dobitniku omogućiti putovanje na Kanski filmski festival. 

U iščekivanju predstojećeg Beldocsa, beogradska publika može uz člansku karticu biblioteke, pogledati filmove sa predhodnih izdanja Beldocsa na AVA VOD platformi u Biblioteci grada Beograda i Narodnoj biblioteci Srbije, prvoj VOD (video na zahtev) platformi u srpskom bibliotekarstvu.

Povezani članci

Kazuo Hara gost Beldocsa
Komentari[ 0 ]