ARTivizam
KROKODIL i forumZFD
Promocija zbirke Almira Bašovića u Beogradu
27/03/2019 | 08:25
Drama Almira Bašovića "Priviđenja iz srebrenog vijeka", uvrštena među najbolje savremene komade u Evropi, jedan je od prvih umetničkih odgovora na pitanje kako pisati o tragediji srebreničkog genocida", navodi se u pozivu za novinare organizacije forumZFD.
Photo: forumZFD

Promocija zbirke "Četiri i po drame", dramskog pisca Almira Bašovića održaće se u petak, 29. marta 2019. godine, sa početkom u 18h, u KROKODIL Centru za savremenu književnost u Beogradu. 

U kjnizi su objavljeni dramski tekstovi "Priviđenja iz srebrenog vijeka", "RE: Pinocchio", "Kreketanje i Sarajevo Feeling" i monolog ubice pod nazivom "Lica".

O dramama i temama koje pokreću, na promociji govore: Almir Bašović, autor i reditelji Dino Mustafić i Stevan Bodroža. Razgovor moderira Nataša Govedarica, dramatruškinja i direktorka beogradske organizacije forumZFD.

"Dosadašnji dramski opus Almira Bašovića predstavlja jedinstvenu pojavu ne samo u okviru bosanskohercegovačkog teatra, već i u kontekstu savremenih pozorišnih prilika na postjugoslovenskom prostoru. Prema rečima Svetislava Jovanova, specifičnost Bašovićevićevog opusa je u tome što autor ne teži zatvaranju u poetičke konvencije, već se razgranava u otvoren skup dramskih strategija koje istovremeno propituju model savremenog teatra, ali i društvrno okruženje. Bašović svojim delovanjem potvrđuje uverenje da je kritičko preispitivanje prirode teatra nerazdvojivo od problematizovanja situacije pojedinca u kulturnom i ideološkom kontekstu. Drama Almira Bašovića 'Priviđenja iz srebrenog vijeka', uvrštena među najbolje savremene komade u Evropi, jedan je od prvih umetničkih odgovora na pitanje kako pisati o tragediji srebreničkog genocida", navodi se u pozivu za novinare organizacije forumZFD. 

Almir Bašović je dramski pisac i profesor na Filozofskom fakultetu i Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Autor je knjiga "Čehov i prostor" i "Maske dramskog subjekta". Radio je kao dramaturg na više predstava u Narodnom pozorištu Sarajevo. Drame su mu prevođene  na albanski, makedonski, češki, njemački i italijanski jezik te izvođene u Sarajevu, Skopju, Beču, Brnu, Beogradu... Evropska teatarska konvencija (ETC) izabrala je Bašovićevu dramu "Priviđenja iz srebrenog vijeka" među 120 najboljih savremenih evropskih komada.

Komentari[ 0 ]