ARTivizam
U susret četvrtom festivalu Kinookus u Stonu
Sjeme slobode
05/08/2013 | 05:51
Nesloga je izvor slobode. Površnom se umu to može učiniti paradoksalnim. Stoga u Kinookusu neprestano naglašavamo važnost poštivanja, poticanja i gajenja različitosti. Prilikom posljednje posjete Stonu uvjerili smo se da je naš Festival ostavio traga na stanovnicima i ozračju ovog gradića. Nekakvo smo sjeme pod Bartolomijom svakako posadili. Što će sve iz njega izniknuti u nastupajućim godinama ovisi o zamislima Stonki, Stonjana... jer gdje se dobro misli, tu se dobro i živi.

Festival hrane i filma "Kinookus", održaće se ove godine četvrti put u malom gradu na jugu Hrvatske - Stonu. Kako bi vam ga što bolje približili, jer mislimo da vredi znati za njega i, naravno, posetiti ga, objavljujemo uvodni tekst potpredsednika Udruge "Kinookus" i jednog od osnivača festivala Iva Kara-Pešića.

*************************

Kada pažljivo osluškujete podneblje u kojem živite, onda vam se često događaju one naizgledne slučajnosti, odnosno trenuci u kojima su vaše zamisli u potpunom suglasju sa stvarima koje vas okružuju. Ove smo se godine na Kinookus Food Film Festivalu odlučili baviti prehrambenim suverenitetom. Četvrta se edicija poklopila s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. U Kinookusu smo uvjereni da novi kontekst daje puno novih mogućnosti malim, tradicijskim proizvođačima jer smo jednu od takvih velikih mogućnosti i sami iskoristili pokrenuvši sa Slow Foodom projekt ESSEDRA o kojem će na Festivalu biti dosta riječi.

Od 4. do 8. rujna u Stonu ćemo kroz filmove, radionice, susrete, diskusije i kušanja govoriti i slušati upravo o tim novim mogućnostima očuvanja osobitosti naših podneblja, o pravu i obvezi da utječemo na poljoprivredne politike, o pravu da znamo što jedemo i na koji način se naša hrana proizvodi i distribuira. Spremili smo vam nekoliko iznenađenja, a u goste će nam doći posebno zanimljivi predavači, kuhari edukatori i borci za prehrambeni suverenitet. Kroz cijeli kolovoz ćete na našoj internetskoj i Facebook stranici moći pratiti najave događanja edicije koja nosi naziv Sjeme slobode. Festival će ove godine - eto još jedne “slučajnosti” - otvoriti film "Slow Food Story", redatelja Stefana Sarda, koji je producirala naša umjetnička direktorica Ines Vasiljević. Puno je godina ideja za ovaj toliko očekivani film ležala u nekoj ladici. Ines i Stefano su je, u duhu Kinookusa, izvukli iz zaborava i oživjeli, stvorivši dokumentarac koji je zbilja od ogromne pomoći svima nama kojima svakodnevno upućuju pitanje: Što je to Slow Food?Kinookus je u idejama Slow Fooda pronašao nadahnuće za gotovo sve svoje projekte. Dakako, tim smo idejama dali novo tumačenje, prilagođeno osobitostima našeg podneblja. Lijepa riječ podneblje. Izražava duboku povezanost čovjekova prebivališta s nebeskim prilikama i neprilikama, sa zvijezdama i planetama, podsjeća nas da smo na različitim mjestima, pod nebom na različit način. Ne samo da nam se ono različito ukazuje, već i niz stvari utječe na to da mjesto na kojem se nalazimo bude po svojim osobinama potpuno različito od nekog drugog, čak i vrlo bliskog mjesta. To je nešto što svatko tko se bavi vrtlarstvom jako dobro zna: kolika je samo, na primjer, razlika između dijelova vrta koji dobijaju puno sunca i onih koji su u dubokoj sjeni. Potrebno je samo malo začeprkati i otkriti potpuno dva različita kozmosa živih bića.

Nesloga je izvor slobode. Površnom se umu to može učiniti paradoksalnim. Stoga u Kinookusu neprestano naglašavamo važnost poštivanja, poticanja i gajenja različitosti. Prilikom posljednje posjete Stonu i okolici uvjerili smo se da je naš Festival ostavio traga na stanovnicima i ozračju ovog gradića. Nekakvo smo sjeme pod Bartolomijom svakako posadili. Što će sve iz njega izniknuti u nastupajućim godinama ovisi o zamislima Stonki, Stonjana i njihovih prijatelja… jer gdje se dobro misli, tu se dobro i živi.

Komentari[ 1 ]