ARTivizam
Brdo filmova je spremno
Vrijeme je za Motovun Film Festival
20/07/2018 | 16:21
Na motovunskim platnima bit će prikazana djela jakih imena poput Nuri Bilge Ceylana, Debre Granik i Kirila Serebrenikova, ali, kako je to već uobičajeno za ovaj festival, i brojni skriveni dragulji debitanata ili manje poznatih autora.

Motovun Film Festival u svom 21. izdanju traje od 24. do 28. srpnja, donosi 113 filmova iz cijelog svijeta te niz popratnih umjetničkih i zabavnih sadržaja. Naglasak je, kao i obično, na nezavisnim filmovima s temama koje dobrim dijelom odražavaju duh današnjice i aktualne globalne probleme.

U programu su filmovi iz velikih kinematografija poput američke, francuske i kineske, ali i iz Crne Gore, Švicarske, Kolumbije, Danske i Poljske. Na motovunskim platnima bit će prikazana djela jakih imena poput Nuri Bilge Ceylana, Debre Granik i Kirila Serebrenikova, ali, kako je to već uobičajeno za ovaj festival, i brojni skriveni dragulji debitanata ili manje poznatih autora.

Takav je i film koji će otvoriti festival, "Napad panike", prvijenac Paweła Maślone koji istražuje dramatične trenutke u životima nekoliko pehista i nesretnika uz finu dozu zaigranosti i jedinstvenu kombinaciju tragičnog i komičnog. U raznovrsnom programu su i film o regrutaciji u ISIL, koji se cijeli događa na zaslonu kompjutora (Profil), guy-maddinovska stilizirana groteska (Divlji dječaci) te ruski rock mjuzikl (Ljeto). Tu su i čak tri hrvatska filma, od kojih su dva posljednjih mjeseci pratile političke kontroverze – Srbenka, dokumentarac već ovjenčan međunarodnim nagradama, i Chris the Swiss, animirano-dokumentarni film o nerazjašnjenim događajima iz Domovinskog rata. Odmak od teških tema donosi "Aleksi", ljetni debitantski film Barbare Vekarić.

MFF se ove godine može pohvaliti zvučnim imenima koji dolaze na brdo filmova. Počasni gost festivala i dobitnik ovogodišnje nagrade Maverick Motovuna za inovativnost u širenju granica filmskog izričaja je švedski redatelj Ruben Östlund, čiji je film "Kvadrat" dobio cannesku Zlatnu palmu te bio nominiran za Oscara. Film je nastao prema istoimenoj umjetničkoj instalaciji, prvotno postavljenoj u Švedskoj, koja izaziva spremnost ljudi na solidarnost i povjerenje. S tim ciljem bit će postavljena i u Motovunu.

Gosti festivala su i dvije domaće glumačke legende – Mustafa Nadarević i Rade Šerbedžija, koji će primiti nagradu za 50 godina djelovanja. Brdo će pohoditi i kolonija gostiju iz Berlina, ovogodišnjega grada partnera festivala – filmaši, glazbenici i umjetnici, među njima redatelji Sebastian Schipper i Uli M Schueppel, glazbeni producent i legenda tamošnje elektroničke scene Mark Reeder te hrvatski umjetnici koji djeluju u tom gradu – Lovro Artuković, Nika Radić i Tanja Ostojić.

Ti su umjetnici samo dio ‘naših’ umjetnika s boravištem u Berlinu koji će biti predstavljeni na izložbi Zidovi i mostovi. U bogatom popratnom programu su i brojna predavanja, performansi i glazbeni nastupi festivalskih gostiju. Ovogodišnji glazbeni program smjesa je domaćih ‘provokatora’ te gostiju iz Berlina. Svoju kritiku domaće zbilje iznijet će Krankšvester i TBF, dok berlinske DJ-eve i nezaobilazna imena tamošnje elektroničke scene predvodi Ian Pooley, jedan od najpoznatijih house producenata u svijetu.

Komentari[ 0 ]