Društvo
Otvoreno pismo zbog smjene glavnog i odgovornog urednika
Apel bh. intelektualaca: Ne gasite "Svjetlo riječi"
02/07/2013 | 08:48
Povodom smjene glavnog i odgovornog urednika „Svjetla riječi“ Drage Bojića otvoreno pismo javnosti uputio je niz bosanskohercegovačkih intelektualaca i članova franjevačkog reda u BiH. Pismo objavljujemo u cijelosti.

Povodom smjene glavnog i odgovornog urednika „Svjetla riječi“ Drage Bojića otvoreno pismo javnosti uputio je niz bosanskohercegovačkih intelektualaca i članova franjevačkog reda u BiH. Pismo objavljujemo u cijelosti.

*************************************

Uprava Franjevačke provincije Bosne Srebrene
provincijal fra Lovro Gavran
Uredničko vijeće FMC Svjetlo riječi

Ne gasite Svjetlo riječi!

Poštovani!

Protivimo se odluci o smjeni fra Drage Bojića s mjesta glavnog urednika jer je neetična, nekršćanska i jer je protivna načelu dobrog upravljanja. U znak neslaganja do daljnjega prekidamo svaku suradnju s redakcijom Svjetla riječi.

Ne možemo prihvatiti smjenu urednika koji predano, kreativno i vrlo odgovorno ostvaruje uređivačku politiku koja predstavlja stvaralački kontinuitet najboljega što je dala franjevačka zajednica Bosne Srebrene u posljednjih teških trideset godina.

Kao takvo Svjetlo riječi davno je prešlo granicu usko vjerskog časopisa i postalo javno dobro svekolike javnosti razdrte i pogažene Bosne i Hercegovine te susretište svih ljudi dobre volje, kao i brojnih čitatelja izvan BiH. Ujedno je na suvremen način afirmiralo Bosnu Srebrenu te pribavilo nemjerljiv doprinos njezinu poslanju, dostojan ujačke tradicije, ali i postalo simbolom dijaloga u Bosni i Hercegovini.

U tom pogledu odluka o smjeni glavnog urednika nije samo pitanje unutarnjih odnosa u franjevačkoj zajednici, ili pitanje povrede nas urednika i suradnika, nego rušilački čin protiv humanizacije javnog prostora u Bosni i Hercegovini.

Osim toga ne možemo prihvatit rigidan čin odmazde prema fra Dragi Bojića samo zato što je zadržao pravo na vlastitu savjest, koju nitko nikome i nikada ne smije i nema pravo oduzeti.

Stoga predlažemo da ponovo razmotrite svoju odluku te da s obzirom na očite razlike u našim gledištima organiziramo javni razgovor (ako smatrate da je zatvoreni nužan prihvaćamo i to kao korak ka rješenju), na kojem bismo razmotrili razloge odluke koja je dovela u pitanje opstanak Svjetla riječi.

Ako ovo ne smatrate dovoljnim razlogom i odgovornim i prijedlogom, naš sljedeći korak bit će traženje podrške šire javnosti i internacionaliziranje našeg zahtjeva.

Neka svijetli Svjetlo riječi!

Suradnici i urednici Svjetla riječi:

Ivo Lučić
fra Miro Jelečević

Enver Kazaz
Zoran Grozdanov
s. Rebeka Anić
Bruna Velčić
Ivo Banac
Josip Mlakić
Anna Maria Gruenfelder
fra Ivica Studenović
fra Ivan Šarčević, glavni urednik (2006-2012)
fra Miljenko Petričević, član uredništva i ravnatelj (2003-2012)
s. Dominika Anić
Zilka Spahić-Šiljak
fra Franjo Ninić
Jadranka Brnčić
fra Marinko Pejić
fra Stjepan Duvnjak
fra Mato Topić
fra Tomislav Brković, ponekad fotograf
Marijan Marijanović
fra Stipo Kljajić
fra Stjepan Lovrić
fra Mišo Sirovina
Ivan Lovrenović
fra Josip Jozić, prof. na Teologiji i meštar bogoslova
Roberta Nikšić
Dragana Divković
Ivo Pranjković
fra Robert Slišković
Ivan Pandžić
Jozo Džambo
fra Mario Divković
fra Niko Petonjić
fra Luka Markešić, supokretač Svjetla riječi
fra Miroslav Jonjić
Dubravko Lovrenović
fra Stipo Raštegorac
Dragan Pavelić
Grozdana Cvitan
Miroslav Jurešić
Nikolina Jurešić (Mustapić)
fra Leon Kikić
fra Nikola Kozina
fra Mirko Jozić
Miran Križanac
Nerzuk Ćurak
Neven Šimac
Srećko M. Džaja
Boris Beck

Komentari[ 0 ]