Društvo
Atmosfera linča i nasilja prema novinarima
Brutalno pretučen novinar BNTV u Banjaluci
27/08/2018 | 12:27
Postavlja se pitanje, smatra Kovačević, da li on kao novinar treba ilegalno da se naoruža da bi se odbranio od nasilnika, ali je dodao da to neće učiniti, premda takav napad "govori sve o društvu u kojem živimo".
Photo: Tviter nalog Vladimira Kovačevića
Vladimir Kovačević u bolnici

Novinar Vladimir Kovačević, koji je pretučen u banjalučkom naselju Obilićevo, ispred zgrade u kojoj stanuje, zadržan je na bolničkom lečenju u Kliničkom centru Banjaluka. 

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije je osudio brutalni napad i premlaćivanje novinara. Kovačevića su sinoć napala dvojica maskiranih muškaraca metalnim šipkama i naneli mu teške povrede glave. 
 
Dan posle Kovačević je rekao da je potresen zbog napada, ali da nije iznenadjen, s obzirom na atmosferu linča koja je stvorena u RS. 
 
"Potresen sam veoma, ali fizički se malo bolje osećam. Imam bolove i dalje. Najgore mi je zbog porodice. Ostajem u bolnici", kazao je Kovačević. 
 
Kovačević je rekao da su ga napali "profesionalni batinaši" s jasnom namerom da ga što teže povrede.  

"Prošao sam pored njih ne očekujući bilo šta da će mi se desiti. Odjednom su nasrnuli na mene", rekao je Kovačević, prenosi portal Buka. 

"Razvukli su šipke i počeli da me udaraju. Pokušao sam da se branim, dok su oni udarali po glavi i tijelu tim šipkama. Pozivao sam upomoć, oni su udarali i onda su pobjegli u automobil i odvezli se u nepoznatom pravcu", ispričao je Kovačević direktoru TV BN Vladimiru Trišiću, navodeći da mu je glava razbijena na dva mjesta i da ima povrede po uhu, licu i tijelu.

Postavlja se pitanje, smatra Kovačević, da li on kao novinar treba ilegalno da se naoruža da bi se odbranio od nasilnika, ali je dodao da to neće učiniti, premda takav napad "govori sve o društvu u kojem živimo". 
 
Kovačević je novinar BNTV, osnivač portala "Gerila" i bloger. 
 
Pre napada Kovačević je na banjalučkom Trgu Krajine pratio skup "Pravda za Davida", koji se održava svako veče od 26. marta, i s kojeg svako veče ima direktno uključenje u centralni Dnevnik BN TV. 
 
Rekao da je njegovo izveštavanje sa skupova u Banjaluci razlog zbog kojeg je pretučen. 
 
Mladić David Dragičević (21) nestao je u noći 18. marta, a njegovo telo pronadjeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrdjave Kastel. Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga ubili pripadnici policije Republike Srpske. 
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari saopštio je da posebno zabrinjava činjenica što je Kovačević napadnut neposredno pošto je izveštavao s gradjanskih protesta na Trgu Krajine u Banjaluci, kao i posle verbalnih napada i političkih pritisaka predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije na novinare BNTV. 
 
Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV i drugim medijima u BiH, kojem svedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati, navodi se u saopštenju. 
 
Udruženja BH novinari upozorilo je da je Dodik svoje javno i političko delovanje prečesto usmeravao na novinare i medije, ponižavao ih i vredjao na najprimitivnije načine, proglašavao ih neprijateljima, špijunima i stranim plaćenicima, čime ih je pretvarao u "žive mete" i otvarao prostor za direktno nasilje. 
 
"Te pretnje i napadi nikada nisu sankcionisani niti su nadležne policijske i pravosudne institucije RS preduzele efikasne i zakonom propisane mere zaštite novinara i njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad", navodi se u saopštenju. 
 
Upravni odbor BH novinara je tražio od MUP-a RS hitnu i profesionlanu istragu napada na Kovačevića, upozorivši da će, ako u roku od pet dana javnost ne bude obaveštena o svim okolnostima napada, uključujući i imena napadača i onih koji stoje iza njih, smatrati direktno odgovornim najviše zvaničnike i institucije RS za taj kriminalni akt, a novinare iz cele BiH pozvati na proteste i bojkot svih aktivnosti aktuelnih vlasti u RS. 
 
Policijska uprava Banjaluka saopštila je da intezivno rade na rasvetljavanu ovog slučaja, osudjujući svaki napad na novinare. 

Komentari[ 0 ]