Društvo
Referendum u Hrvatskoj
Građani odlučuju o definiciji braka
01/12/2013 | 08:31
U 19 sati završeno je glasanje na referendumu u Hrvatskoj, na kojem su građanke i građani odlučivali o tome hoće li brak Ustavom biti definiran kao isključivo zajednica muškarca i žene, čime bi zakonski diskriminirali LGBT zajednicu u toj zemlji. Prve rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati.

U 19 sati završeno je glasanje na referendumu u Hrvatskoj, na kojem su građanke i građani odlučivali o tome hoće li brak Ustavom biti definiran kao isključivo zajednica muškarca i žene, čime bi zakonski diskriminirali LGBT zajednicu u toj zemlji. Prve rezultate Državno izborno povjerenstvo objavit će u 20 sati.

Glasanje u nedjelju,m 1. prosinca, obilježila je niska izlaznost. Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva, do 16 časova je na referendum izašlo 26,75 posto građana, odnosno njih 946.753 od oko 3,8 milijuna koliko ih ima pravo glasa.

Po županijama, najveći odaziv je u Gradu Zagrebu, gdje je izašlo 35,99 posto građana, a zatim slijedi Splitsko-dalmatinska županija s izlaznošću od 30,41 posto. Najmanji odaziv zabilježen je u Ličko-senjskoj županiji gdje je izašlo 17,83 posto glasača.

U Splitu je na biračka mjesta izašlo 31,84 posto birača, u Dubrovniku 26,23 posto, u Osijeku 27,94 posto, u Rijeci 27,59 posto, u Slavonskom Brodu 24,23 posto, u Čakovcu 27,59 posto i u Varaždinu 30,60 posto.

O ustavnoj definiciji braka oko 3,8 građanki i građana s pravom glasa odlučivalo je na 6.700 glasačkih mjesta u zemlji i inozemstvu.

Značajan odaziv na referendum zabilježen je u gradovima Bosne i Hercegovine. U Banjoj Luci je do 11 sati glasanju pristupilo 19 birača, Tuzli 77, Mostaru 886, a u Sarajevu 136, kazala je konzulica Vesna Vid.

Galama i vika, dojave da su štandovi za prikupljanje potpisa za referendum "Vukovar - bez ćirilice" u neposrednoj blizini glasačkih mjesta za državni referendum o ustavnoj definiciji braka, razlozi su zbog kojih je tijekom referenduma postupala policija, izvijestilo je Državno izborno povjerenstvo. Građani su se žalili i na SMS poruke koje dobivaju iz jedne političke stranke, no Povjerenstvo tu nije nadležno s obzirom na to da referendumska promidžba, bilo 'za' ili 'protiv' referendumskog pitanja danas nije zabranjena, tumače u DIP-u. Upravo zbog nenadležnosti nisu otkrili o kojoj je stranci riječ.

Desničarska Inicijativa "U ime obitelji", koja je inicirala referendum prikupivši oko 750.000 potpisa, tvrdi da žele zaštiti brak kao zajednicu žene i muškarca, dok predstavnici kampanje "Glasaj protiv" drže da je cilj referenduma šikanirati jednu već obespravljenu i marginaliziranu društvenu skupinu.

To zakonsko pravo iskoristio je i premijer Hrvatske i predsjednik SDP-a Zoran Milanović  koji je glasao je u nedjelju ujutro na biračkom mjestu u Zagrebu. Nakon glasanja kazao je kako se  radi o tužnom i besmislenom referendumu, jer već idući ili tjedan poslije u proceduru ide zakon o partnerstvu. Taj bi zakon, naime, zakon LGBT parovima trebalo da da sva prava iz braka osim naziva „brak“ i mogućnosti posvajanja djece.

Uvrštavanju definicije braka u Ustav usprotivile su se stranke iz vladajuće koalicije lijevog centra i nevladine udruge za ljudska prava, koje pozivaju da se zaokruži „protiv“, dok su „za“  tu opciju najjača oporbena stranka HDZ i Katolička crkva, koju su podržale i sve ostale veće vjerske zajednice u Hrvatskoj, osim luterana i Židovske općine Zagreb.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljivat će privremene rezultate glasovanja s početkom od 20 sati. Prije toga DIP će izvještavati o odazivu birača i o tijeku referenduma.

Nedjeljni referendum treći je od hrvatske neovisnosti. Za razliku od izbora, na državni referendum o ustavnoj definiciji braka ne primjenjuje se institut šutnje, pa je i u subotu i u nedjelju, kada se referendum održava moguća referendumska promidžba.

Podsjetimo "U ime obitelji" je odbilo izdati akreditacije novinarima više novinskih redakcija, među kojima su HRT, Index, Tportal. Kolege iz još nekih medija solidarisale su se, te su odbile izvještavati iz Stožera desničara. Iako je "U ime obitelji" naknadno pozvala predstavnike "sedme sile" na pressicu zakazanu za 21.30 sati, najveći dio njih je odbio poziv.

Protiv homofobnog referenduma do sada su se ustale broje javne ličnosti, koje su pozvale građane da na glasanju zaokruže "ne".

Komentari[ 0 ]