Društvo
Šta navijači Crvene zvezde imaju sa kulturom
Nadrealisti Sever
09/12/2013 | 17:23
Ta vremena kad je neko mogao da bude i različit od većine davno su prošla na severu, a sada je tu vojna hijerarhija neretko protkana nasiljem i kriminalom. A tu za muzeje i kulturu nema mesta.
Kulturo eve me: Dva transparenta na nedavnoj utakmici Crvene zvezde

Porukom "Otvorite Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti" navijači Crvene zvezde zatekli su većinu građana Srbije. I dok je deo iznenađenih građana, a među njima i direktori pomenutih institucija podržao ovu za stadione više nego neobičnu poruku, deo onih skeptičnijih, a među njima i moja malenkost, postavio je pitanje - zašto?

Jer, teško je poverovati da ekipa sa severnog stajanja u tolikoj meri mari za problem zatvorenih muzeja.
A zašto?
Pa, evo…
Jedan od mogućih motiva je skretanje pažnje sa sebe i problema sa kojim su suočeni.

Podsetimo, ispod „muzejskog transparenta“, stajao je još jedan „Sloboda za Velibora“ (Dunjića)

Za manje upućene radi se o članu prve ekipe koji je optužen za batinanje Čedomira Jovanovića i njegovog kuma na vaterpolo meču Zvezde u Segedinu, što je samo mali delić onoga za šta je do sada Dunjić optužen.

Preciznije radi se o gotovo 40 podignutih krivičnih prijava. poput onih za nasilničko ponašanje, napad na službeno lice u vršenju dužnosti i nasilničko ponašanje na sportskim priredbama, ometanje službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti, učestvovanje u tučama i pucnjavama, neovlašćena proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, više krivičnih dela teške krađe, dok je optužnica za pokušaj ubistva posle nekoliko godina preimenovana u nanošenje telesnih povreda.

Dunjić nije jedini koji ima sličan policijski dosije, a slučajno ili ne transparent se pojavio dan posle akcije Grom u kojoj među uhapšenima ima i fudbalskih huligana.

Doduše, to je samo spekulacija i moguće da je u pitanju slučajnost.

Ali…
Iako su Delije sever više puta pomagale građane na Kosovu, to da ekipa zaista mari za muzeje, umetnost i kulturu zvuči lepo ali i nerealno.
I nadrealno.
Jer oni koji svako malo zagovaraju ubijanje&klanje drugačijih (Hrvata, Albanaca, muslimana, LGBT…dodati po želji), koji nasiljem pokazuju svoj patriotizam i privrženost hrišćanstvu ili nekritički slave kvislinški četnički pokret, sigurno ne spadaju u one koji dele vrednosti umetnosti koja provocira, traži uvek nešto novo i drugačije i poziva na razumevanje i različitost.

Ta vremena kad je neko mogao da bude i različit od većine davno su prošla na severu, a sada je tu vojna hijerarhija neretko protkana nasiljem i kriminalom.

A tu za muzeje i kulturu nema mesta.

* PP blog

Komentari[ 1 ]