Društvo
Tendencija ka tiraniji vlasti u Makedoniji
Nema slobode za novinare
18/07/2013 | 20:07
Opozicija je skrštenih ruku gledala kako slabi sloboda štampe i poštovanje ljudskih prava. Da li je to zato što se previše slažu ili plaše da zauzmu stav? Pitanja novinara koji je u zatvoru kao i smrti makedonskog pionira slobode govora, Nikole Mladenova, se ne mogu olako shvatati. Svi relevantni akteri, u zemlji i inostranstvu, bi trebalo da se otrezne i zaustave tendenciju ka tiraniji pre nego što bude kasno.

Dana 21. juna, makedonski novinari, intelektualci, umetnici i slobodni mislioci su odahnuli. Specijalni izveštač Ujedinjenih Nacija za promociju i zaštitu prava na slobodu mišljenja i izražavanja, Frenk Laru je posetio Skoplje. Tom prilikom je održao jednu od najdirektnijih i najiskrenijih konferencija za štampu o slobodi medija koju smo videli unatrag nekoliko godina. Njegova misija za utvrđivanje činjenica je zaključila da, iako je makedonski pravni okvir za slobodu medija zadovoljavajući, njegova ispolitizovan praksa izaziva ozbiljnu zabrinutost.

Evo nekoliko tačaka koje je Laru naglasio:

* Najveći opozicioni televizijski kanal, A1. je zatvoren. Proces je trajao skoro godinu dana sa sve opsadom policije, potom i hapšenjem vlasnika da bi na kraju konačno bio ugašen 2011. zbog utaje poreza. Vlast je odbila da im dozvoli isplatu duga u ratama, kako bi ovaj medijski konglomerat i njegovi novinari mogli da nastave sa radom.

* Vlasnik novina Fokus.  jednog od poslednjih opozicionih štampanih medija, Nikola Mladenov je poginuo u nerasvetljenoj saobraćajnoj nesreći u martu. Ostaju nerazrešeni mnogi sumnjivi elementi koji okružuju nesreću : zašto njegov mobilni telefon nije pronađen, iako je istraga prvobitno pokazala da je njegova telo pronađeno upravo zahvaljujući telefonskom signalu? Zašto istrazitelji nisu prikupili dokaze od naplatnih kućica kroz koje je Mladenov prošao te noći? Kako to da kamere na naplatnim rampama u tom trenutku nisu radile? Vlasti nastavljaju da tretiraju to kao banalnu saobraćajnu nesreću, što izaziva još veću podozrenje javnosti. U međuvremenu, njegovi dnevni list Fokus je nestao za njim usled nedostatka sredstava . Od ove nedelje će početi da izlazi kao nedeljnik, zahvaljujući podršci Fonda za otvoreno društvo . Ali, još koliko dugo?

* Novinar istraživač Tomislav Kezarovski je uhapšen krajem maja zbog navodnog otkrivanja identiteta zaštićenog svedoka u krivičnom predmetu koji datira iz 2008. godine. Kasnije se ispostavilo da je u pitanju bio lažni svedok kao i to da u trenutku objavljivanja njegov idenitet nije bio pod zaštitom.  Privremeni pritvor Kezarovskog je produžen za još 30 dana . Izveštač UN za slobodu medija je bio sprečen da poseti Kezarovskog u zatvoru.

Kao neko iz Gvatemale, Laru je, na osnovu svog ličnog iskustva, objasnio kako su i u njegovoj zemlji oni koji ukazuju na kršenje ljudskih prava nazivani državnim izdajnicima. Konačno smo mi "izdajnici" osetili da nas je neko razumeo i nadamo se da će nas konačno makedonska vlada čuti, jer je upravo vlada i pozvala Larua.

Ali očekivati tako nešto bi bilo previše.

Manje od nedelju dana nakon Laruovog odlaska , provladini mediji, što su u suštini svi vodeći mediji u Makedoniji, su izveli orkestriran napad na Larua, na osnovu ovog članka. Danima, sve što smo mogli da čujemo o Frenku Laru je da je "na platnom spisku Džordža Soroša". Koliko god čudno bi to moglo da izgleda stranoj publici, makedonska vlada je tokom godina uspela da natera ljude da prihvate ideju da je mađarski milijarder na neki način povezan sa makedonskom opozicijom. Kao i to da, manje-više tajno, podstiče neku vrstu puča protiv demokratski izabrane vlade Nikole Gruevskog, iako je veliki broj članova vladajuće stranke u prošlosti dobio Sorošev novac za razne projekte.

Opsednutost ovom zaverom je postaala toliko velika da su provladini mediji skovali izraz za novinare i nevladine organizacije koje se kritički odnose prema vlasti - "Sorošoidi ", bez obzira na to što neke organizacije i novinari nikada nisu dobili sredstva iz Fonda za otvoreno društvo. Taj izraz je postao sinonim za "izdajnika" u svakodnevnom jeziku.

Frenk Laru tek treba da napiše izveštaj na osnovu svojih nalaza. Bojim se da kada bude  zaršio, njegovi zaključci neće biti uzeti u obzir od strane vlade kao ni ili bilo koje  medijske kuće koja je podržava. Diskreditovan je i ništa što kaže ili napiše neće imati efekta tamo gde je to neophodno. Baš kao što ni ono što mi, izdajnici, napišemo nema nikakvog uticaja.

Još tragičnije je to što je od međunarodne zajednice Laru taj koji je prvi otvoreno nastupio. On se koncentrisao isključivo na problem slobode medija bez ikakve političke pozadine,

Nasuprot tome, Evropska unija nije uspela da prenese svoju poruku makedonskim vlastima kada je u pitanju slobode štampe. Sve je obojeno sukobom Makedonije i Grčke zbog imena zemlje. Brisel je toliko odlučan u svojoj nameri da reši taj problem, da i diplomate i komesari imaju tendenciju da se suzdržavaju od kritike, kako bi izbegli gubitak uticaja na makedonskog premijera.

Međutim, ne bi bilo pravedno poštedeti od kritike makedonsku opoziciju. Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM ) je u opoziciji sedmu godinu zaredom, a ne pokazuje znake da se rešio političke ravnodušnosti. Bivši predsednik te stranke, Branko Crvenkovski, koji je napustio tu poziciju pre nekoliko nedelja, izrazio je žaljenje zbog toga što nije čvršće stao u odbranu A1 TV 2011. godine. Opozicija je skrštenih ruku gledala kako slabi sloboda štampe i poštovanje ljudskih prava. Da li je to zato što se previše slažu ili plaše da zauzmu stav? Pitanja novinara koji je u zatvoru kao i smrti makedonskog pionira slobode govora, Nikole Mladenova, se ne mogu olako shvatati. Demokratija, uključujući slobodu govora, mora biti najviši nacionalni interes.

Svi relevantni akteri, u zemlji i inostranstvu, bi  trebalo da se otrezne i zaustave tendenciju ka tiraniji pre nego što bude kasno.

* Tekst objavljen na portalu CPJ, prevela Marija Šerban

Komentari[ 0 ]