Društvo
Uoči referenduma
Novinari solidarni: Bojkotom protiv cenzure "U ime obitelji"
01/12/2013 | 07:56
Inicijativa "U Ime obitelji" odbila je akreditirati novinare HRT, portala index.hr, tportal.hr i još nekih redakcija koje su namjeravali u nedjelju navečer izvještavati iz njihovog stožera u Hypo centru. Nakon toga su se ostale redakcije solidarisale sa kolegama i odbile pratiti referendumsku noć iz stožera "U ime obitelji",a i Hrvatsko društvo novinara je pozvale sve redakcije da se solidarišu sa kolegama i odbiju da prate ovaj događaj iz njihovog stožera.

Inicijativa "U Ime obitelji" odbila je akreditirati novinare HRT, Index.hr, Net.hr, T-portal te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu koji su namjeravali u nedjelju navečer izvještavati iz njihovog stožera u Hypo centru. Nakon toga su se ostale redakcije solidarisale sa kolegama i odbile pratiti referendumsku noć iz stožera "U ime obitelji",a i Hrvatsko društvo novinara je pozvale sve redakcije da se solidarišu sa kolegama i odbiju da prate ovaj događaj iz njihovog stožera.

"Zaprimili smo Vaš upit za akreditaciju za praćenje Referendumske noći s volonterima građanske inicijative "U ime obitelji". Nažalost, prisiljeni smo uskratiti Vam akreditaciju. Vaš je portal sustavno dezinformirao građane o građanskoj inicijativi "U ime obitelji", naslove čiji sadržaj nije odgovarao istini te na taj način otežao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju. Također, kao dio uređivačke politike, Vaš je portal sustavno vrijeđao, iznosio neistine(klevetao) i netočno prikazivao izjave, postupke ili namjere predstavnika građanske inicijative "U ime obitelji". Građanska inicijativa uskratila je, na inzistiranje brojnih volontera, sudjelovanje u Referendumskoj noći i nekolicini drugih medija jer su krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorili informacije o građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije.", stoji u odgovoru koji je portal Idex zaprimio iz inicijative.

"Brojni hrvatski i strani mediji zatražili su akreditaciju za sutrašnje druženje volontera i podupiratelja. Građanska inicijativa „U ime obitelji“ odlučila je, ne bez žalosti, uskratiti javljanje i izvješćivanje s mjesta okupljanja volontera „U ime obitelji“ jedinoj domaćoj nacionalnoj televiziji – HRT-u.

Pretvorivši se u servis aktualne vlasti HRT je zanemario svoju obavezu da „kvalitetnim, vjerodostojnim i raznolikim informativnim programom nastoji pomoći ljudima, informirati ih i educirati da razumiju društvene događaje koji utječu na njihov život, poticati i razvijati opće društvene vrijednosti, posebno demokraciju, toleranciju i nacionalni identitet. Svjesni smo pristranosti i u izvješćivanju drugih nacionalnih televizija, no, kao komercijalne televizije one su odgovorne svojim vlasnicima, a građani ih ne financiraju obaveznom pretplatom. Hrvatska radiotelevizija, kao javni medij koji financiraju sami građani i koja ne sudjeluje u tržišnom natjecanju u potpuno je drugoj poziciji.

Građanska inicijativa uskratila je, na inzistiranje brojnih volontera, sudjelovanje u Referendumskoj noći i nekolicini drugih medija jer su krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorili informacije o Građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije.", izvijestili su iz Inicijative.

HND poziva sve redakcije: Bojkotirajte "U ime obitelji"

Hrvatsko novinarsko društvo žestoko osuđuje odluku građanske inicijative „U ime obitelji“ koja uskraćuje akreditacije za praćenje sutrašnjeg referenduma većini hrvatskih medija - svima onima koji su posljednjih dana i tjedana pisali o nelegalnim radnjama vođa ove inicijative.

"Kad su se u hrvatskim redakcijama jučer obavljale pripreme za akreditaciju u prostorijama zagrebačkog Hypo centra gdje će „U ime obitelji“ čekati rezultate sutrašnjeg referenduma o promjeni Ustav RH, urednici su bili iznenađeni iznimnom detaljnošću podataka koju inicijativa traži prilikom akreditacije novinara.

Osim brojeva njihovih mobitela te njihovih e-mailova, obavezno je bilo navesti novinarske kućne adrese (sic!) te imena i e-mailove njihovih pretpostavljenih urednika. Sigurni smo da za potrebe obične novinarske akreditacije za jednu izbornu noć nema nikakve potrebe za deklariranjem novinarskih adresa. Ovo ističemo i zbog toga što smo posljednjim tjedana vidjeli brojna anonimna pisma i razglednice uglednim novinarima u kojima ih i zbog ćirilice i zbog njihovih stavova u vezi ovog referenduma vrijeđaju neki nepoznati prostaci i očiti (polu)fašisti. Smatramo da je ova vrsta diskriminacije novinara kakvu je večeras obznanila inicijativa „U ime obitelji“ dosad kod nas nezabilježena.

Zato HND poziva „U ime obitelji“ da u ime medijskih i novinarskih sloboda omogući svim redakcijama normalno izvještavanje iz njihovog izbornih prostorija. Ako čelnici inicijative „U ime obitelji“ ne opozovu ovu čudnu odluku, pozivamo sve medijske redakcije i sve novinare na solidarni novinarski bojkot ove građanske inicijative.", priopćili su iz HND-a.

Komentari[ 0 ]