Društvo
Kontrola medijskog prostora
Političke strukture tiho gase RTV Vojvodine
23/08/2013 | 17:31
Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nedim Sejdinović, za Kontrapress kaže da se RTV dugo već suočava sa ozbiljnim problemima, zbog čega ova vest nije iznenađenje.

Mogućnost gašenja svih programa Radio-televizije Vojvodine, sem informativnog, aktuelizovala je problem dva javna servisa nakon što je, prema zahtevu potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, ukinuta pretplata, što je otežalo ionako katastrofalnu situaciju i RTV i RTS.

Dnevni list “Danas” objavio je u petak da se RTV Vojvodine gasi od 1. septembra. Kako navodi izvor lista, situacija u RTV je dramatična, jer nema novca ni za plate, honorare, ali ni za putne troškove, čak ni za benzin za odlazak na snimanje. Kako objašnjava isti izvor, RTV je dužna zaposlenima tri plate, dok je dug prema dobavljačima dostigao fantastičnih osam milion evra. U dug spadaju neplaćeni računi za struju, vodu, zakup prostorija, ugovore za filmove...

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Nedim Sejdinović, za Kontrapress kaže  da se RTV  dugo već suočava sa ozbiljnim problemima, zbog čega ova vest nije iznenađenje.

“Pogotovo s obzirom na činjenicu da republičke vlasti nisu ništa učinile da pomognu vojvođanskom javnom servisu. Nasuprot, oni su svojim činjenjem i nečinjenjem dodatno pogoršali njegov položaj i doveli ga na rub opstanka. Podsetimo da su pojedini političari, skupljajući jeftine poene, doprineli da se ionako nizak nivo naplativosti pretplate dodatno sroza. Inače je bilo problema oko distribucije pretplate, a RTV je često bila zakidana i za te nedovoljne iznose za funkcionisanje. Dok je država kroz rebalans budžeta obezbedila podršku RTS-u u iznosu od 2,4 milijarde, RTV nije dobio niti dinara. Možemo zaključiti da je u pitanju namera pojedinih političkih struktura da tiho ugase ovu medijsku kuću, koja jeste jedan od stubova vojvođanske autonomnosti. To se može posmatrati i u kontekstu sve češćih i žešćih nasrtaja na Vojvodinu. S obzirom na činjenicu da RTV emituje program na deset jezika, njegovo gašenje će drastično smanjiti dostignuta prava nacionalnih zajednica u Vojvodini”, kazao je Sejdinović.

Sejdinović: Političarima i moćnicima, bez obzira ko je na vlasti, odgovaraju slabi, krhki mediji jer tako njima jednostavno vladaju

Zvanični Brisel, odnosno institucija Evropske unije koje se bave slobodom medija, izrazile su nezadovoljstvo i zabrinutost poslednjim dešavanjima oko javnih servisa u Srbiji. Kako piše “Danas” zabrinutost EU se prevashodno odnosi na to što će biti ukinuti svi programi na jezicima manjina, kojih ima deset. Brisel naročito ’žulja’ to što je RTV televizija veoma važna za jednu multietničku sredinu kakva je Vojvodina. Dodatno uznemirenje institucija EU izaziva i najava ukidanja TV pretplate i prelaska javnih servisa - Radio-televizije Srbije i RTV na državni budžet, čemu se EU oštro protivi.

“Nadamo se da će Evropa i međunarodne organizacije sprečiti nameru da se vojvođanski javni servis ugasi. Nadamo se da će pritiskom na vlasti izdejstvovati da se, za sada, pronađe urgentni model za pomoć RTV-u i da se, kroz nove zakone, obezbedi njegovo dugoročno stabilno funkcionisanje”, kaže Sejdinović.

Predsednik odbora za informisanje Skupštine Vojvodine Dušan Jakovljev izjavio je u petak da je stav ove institucije da Radio-televizija Vojvodine (RTV) mora da opstane i nađe način da radi kvalitetnije nego do sada.

"Nedvosmislen stav poslaničke većine je da mora da se pronađe način da ovaj javni servis opstane i da se reše problemi koji su stari koliko i takozvani 'Miloševićev ustav' donet devedesetih, kada je i počeo sunovrat ove medijske kuće", rekao je Jakovljev.

On je ocenio da Vojvodina zbog svojih specifičnosti ne može da opstane bez javnog servisa i da su šanse da preživi svedene na nulu, ukoliko Beograd ne promeni svoj odnos prema RTV.

Jednoglasna osuda novinarskih udruženja i NVO

Na najavu gašenja RTV Vojvodine reagovali su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Vojvodine, Udruženje novinara Srbije te Koalicija nevladinih organizacija “Građanska Vojvodina” i Vojvođanski klub. Svi su jednoglasno osudili ovakav razvoj situacije i zatražili od države da se pod hito nađe način da RTV nastavi sa radom.

KNO “Građanska Vojvodina je u saopštenju navela da je dugogodišnje ignorisanje problema sa kojima se suočava RTV Vojvodine posledica namere države i centralističkih političara da tiho, bez mnogo buke, ugase vojvođanski medijski javni servis.

“To je postalo sasvim evidentno u poslednjih godinu dana.Tiho gušenje RTV-a može se posmatrati i kao deo kampanje koja se sprovodi protiv vojvođanske autonomnosti, a vojvođanski javni servis jeste jedan od temelja te autonomnosti, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da emituje program na deset jezika. Ukoliko RTV prestane sa radom, to će biti i direktan udarac na stečena prava nacionalnih manjina u Srbiji. I pored zahteva civilnog društva, medijskih i novinarskih udruženja da je neophodno rešiti nagomilane teškoće sa kojima se suočava Javni servis Vojvodine, Vlada Srbije ne samo što nije ništa učinila da mu pomogne već ga je svojim činjenjem i nečinjenjem dovela na rub opstanka”, piše u saopštenju poslatom u petak medijima.

Podsećaju da je RTV Vojvodine jedini javni servis u Evropi, a verovatno i u svetu, koji radi u iznajmljenim prostorijama. Osim toga, on poseduje neadekvatnu, zastarelu tehničku opremu i neodgovarajuću tehničku infrastrukturu.

“No, i pored toga, u poslednje dve godine, ovaj javni servis je značajno podigao kvalitet programa i rejting, zahvaljujući velikom naporu zaposlenih, koji već mesecima ne primaju platu i kojima je danas egzistencija ugrožena”, podsetio je i Nedim Sejdinović.

Istovremeno, u četvrtak je održan sastanak potpredsednika Vlade AP Vojvodine i pokrajinskog sekretara za kulturu i javno informisanje Slaviše Grujića i savetnika za medije Evropske komisije u Srbiji Aleksandra Đorđevića. Grujić je istakao da Vlada Vojvodine po zakonu ne može finansijski da pomogne Radio-televiziji Vojvodine, osim kroz projektno finansiranje za arhiviranja TV građe i predstojeće digitalizacije. Grujić i Đorđević složili su se da javni servisi moraju da opstanu, iako je trenutna situacija veoma teška, zbog nedostataka sredstava za plate i za svakodnevni rad, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je ocenjeno da prelazak na budžetsko finansiranje tokom naredne dve godine nije trajno rešenje, te da se zato kroz zakonske regulative mora definisati njihov dalji opstanak, kao i rešenje i za rad lokalnih medija kojih u Vojvodini ima u svakoj od 45 opština. Nedim Sejdinović kaže da je situacija u medijima u Vojvodini katastrofalna, da su višestruko ugroženi, što je posledica loših zakonskih rešenja, ali i centralizacije medijske scene.

“Privatizacija je sprovedena veoma loše, za šta je kriva pre svega država. Osim toga, postoji veliki broj opštinskih medija koji svojim povoljnim položajem zakrivljuju medijsko tržište. Sa druge strane, mediji koji emituju program na jezicima manjina ne mogu da izađu na tržište i država mora biti garant njihovog opstanka, a ovakva država očigledno ne može ništa da garantuje. I sami mediji nisu odgovorili na, kako se to kaže, zahteve vremena i novo tehnološko okruženje. Ako svemu tome dodamo da je ekonomska kriza prvo udarila na medije, jer su firme drastično skresale izdvajanja za marketing i ako znamo da se svetska medijska scena suočava sa velikim poteškoćama, onda možemo da prepoznamo koji su uzroci katastrofalnog stanja vojvođanskih medija, a veoma teško da pronađemo recept za prevazilaženje tog stanja. Političarima i moćnicima, bez obzira ko je na vlasti, odgovaraju slabi, krhki mediji jer tako njima jednostavno vladaju. Ne koštaju puno, malo hleba i slanine...”, zaključuje Sejdinović.

Komentari[ 0 ]