Društvo
Skandal nakon plasmana Hrvatske na SP u Brazilu
Ponosni fašista Šimunić
20/11/2013 | 19:02
Pobjedu Hrvatske nad Islandom i izboren odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu zasjenio je u utorak uvečer reprezentativac Josip Šimunić ustaškim povikom “Za Dom spremni” koji je urlao na mikrofonu nakon utakmice.

Pobjedu Hrvatske nad Islandom i izboren odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu zasjenio je u utorak uvečer reprezentativac Josip Šimunić ustaškim povikom “Za Dom spremni” koji je urlao na mikrofonu nakon utakmice.

Kako piše portal Stav, na taj način pokvario je veselje svim onim građanima svjesnim naše prošlosti, koji su bodrili hrvatsku reprezentaciju.

Šimunić je na prozivke za Jutarnji list odgovorio: “To sam uvijek želio napraviti. Kakav Fare, kakve tužbe, kazne, nemam se čega stidjeti. Zbog tog ‘Za dom spremni’ i to? Igrao sam za svoj dom, oni kojima smetaju ti povici mogli bi malo nešto pročitati i proučiti povijest?! Ako to nekoga smeta, onda je to njegov problem. Odigrali smo odličnu utakmicu. Na dobrom smo putu i na Brazilu moćemo puno napraviti”.

Šimunić je svojevremeno “plakao” zbog zabrane puštanja Thompsona pred utakmicu s Izraelom 2007. godine, podsjeća Stav i dodaje da se okušao se i u domoljubno navijačkim pjesmuljicma.

Istup nogometaša osudili su mediji u Hrvatskoj, ali i u Njemačkoj gdje je igrao u Bundesligi, zasula ga je lavina kritika, međutim Hrvatski nogometni savez nije našao za shodno da reaguje kao ni izbornik Niko Kovač.

Nogometašu je odgovorio  na Facebooku i ministar znanosti, obrazovanja, sporta Željko Jovanović: “E moj Šimuniću, tebi treba lekcija iz povijesti. Ako želiš osobno ću ti pomoći da dobiješ dobrog profesora povijesti i shvatiš kakav je to poklič ‘Za dom spremni!’”.

Međutim, policija je u srijedu uveče objavila da nema osnova za podnošenje krivične prijave.

Hrvatski zakoni prilično su nedorečeni kada je isticanje fašističkog ili nacističkog znakovlja u pitanju. Dok je to u Njemačkoj i Austriji izričito zabranjeno kao takvo, u Hrvatskoj se podvodi pod kazneno djelo rasne i druge diskriminacije, no teško je dokazivo da je netko samim znakovljem ustaškog pokreta poduzeo radnju koja podilazi pod to kazneno djelo.

Samo znakovlje kažnjivo je po prekršajnom zakonu, ako se njime remeti javni red i mir, i zapriječena je novčana kazna ili kazna zatvora do mjesec dana.

Komentari[ 0 ]