Društvo
Pogled na bh. ulice
Protesti u BiH: Incidient u Sarajevu, policijska blokada u Mostaru
05/03/2014 | 02:09
Pripremio: Kontrapress
Kao i dan ranije, policija u Mostaru i u utorak je spriječila protestnu šetnju demonstranata u tom gradu. U jednom trenutku došlo do koškanja između građana i policije, no incident je izbegnut. U Sarajevu povrijeđena dva demonstranta kada je na njih naletio automobil.
Photo: Facebook
Mostar u utorak

MOSTAR: Protesti u Mostaru u utorak uveče na momente su bili na ivici većeg incidenta, javlja RSE. Nakon što je policija u ponedjeljak uveče prepriječila prolaz učesnicima protesta da prođu ka Trgu Hrvatskih velikana, predratnom Rondou, u tzv. zapadnom dijelu grada, oni su i večeras pokušali da izvedu protestnu šetnju u više pravaca, ali su im jake snage policije to onemogućile.

Oko stotinjak građana se nešto iza 17 sati okupilo na Španskom trgu u centru grada i počelo uobičajene mirne proteste. Uz skandiranje „lopovi, lopovi“ i „ostavke, ostavke“, te upotrebom pištaljki i truba izražavali su nezadovoljstvo teškim ekonomsko-socijalnim stanjem u Mostaru i BiH, kao i nesposobnošću političkih elita da pronađu izlaz iz ove situacije.

Nešto prije 18 sati uputili su se ponovo u protestnu šetnju, ali za razliku od prethodne večeri, ovaj put su se uputili u pravcu juga, prema stotinjak metara udaljenoj Gradskog vijećnici. Tu su najavili češće okupljanje pred Vijećnicom, i to u radnom vremenu, kako bi svojim oglašavanjem ometali „neradnike“ iz gradske administracije.

Demonstranti su tokom susreta „licem u lice“ s policijom tražili da im se objasni zašto ne mogu slobodno šetati gradom, a bilo je i tvrdnji da se namjerno učesnicima protesta ne dozvoljava prolaz u tzv. zapadni dio grada, jer se demonstracije žele prikazati kao bošnjačke.

Potom sudemonstranti krenuli ka istoku, prema tzv. istočnom dijelu Mostara, kako su istakli neki od njih, da provjere hoće li ih policija spriječiti da uđu u taj dio grada. Kod zgrade poznatije među Mostarcima kao „Borovo“, moglo se vidjeti da je bilo i naguravanja i svađanja s policijom. Neki od demonstranata su rekli novinarima kako su vidjeli da je jedan od učesnika protesta udaren pendrekom po nogama. Demonstranti su prošli dalje ka istočnom dijelu grada, te ih je policija kordonom zaustavila na sredini Titovog/Musala mosta, prepriječivši im daljnji prolaz.

Tu su tražili da im se obrate načelnik PU Mostar Draženko Miletić ili novoimenovani ministar MUP-a HNK-a, Slađan Bevanda, inače predsjednik Gradskog odbora HDZ BiH Mostar, te da im objasne zašto građani ne mogu izvesti mirnu šetnju gradom. Potom su se ponovo okrenuli ka zapadu, te je nekoliko desetina učesnika protesta zaustavilo se pred zgradom za koju su rekli da tu stanuje predsjednik Skupštine HNK, Ramiz Jelovac, koji je nedavno najrpije podnio ostravku, pa se opet vratio na dužnost, nakon što je Klub Bošnjaka u Skupštini rekao da on obavlja i dalje tu funkcioju dok se Klub ne izjasni o ostavci. Tu su, pored ostalog, skandirali i „Ramize, napolje!“.

Nešto prije 19 sati, učesnici protesta uputili su se opet zapadno ka Španskom trgu, nakon čega su se razišli.
Iz izvora u Plenumu građanki i građana Mostara se saznaje da će se naredni protest održati u srijedu, s početkom u 12 sati, na Španskom trgu.

SARAJEVO: Incident se dogodio i na protestima u prestonici BiH, kada je jedan vozač pokušao proći ulicom koju su blokirali demonstranti. Pritom je ozlijedio dvojicu prosvjednika, od kojih je jedan lakše povrijeđen, a drugi prevezen u Kliniku urgentne medicine Kliničkog centra.

U sarajevskom Kliničkom centru su za RSE potvrdili da je povrijeđeni A.R., 1990. godište, te da je zadobio povredu frakturu desnog lakta. Njega je automobilom udario jedan od vozača koji je pokušao proći vozilom kroz blokiranu ulicu i udario dvojicu građana.

„Povrijeđen je kao pješak. Najvjerovatnije da se radi o frakturi desnog lakta. Čekamo definitivni nalaz ortopeda - i ako bude fraktura, ide na Kliniku za ortopediju i traumatologiju na zbrinjavanje“, kaže glasnogovornica Kliničkog centra Biljana Jandrić.

Detalj sa sarajevskih ulica

 

Oko  stotinu demonstranata blokiralo je kao i prethodnih dana  raskrsnicu kod Higijenskog zavoda, a u popodnevnim satima održan je Plenum građana. Okupljanje je održano u Domu mladih, gdje je na početku predloženo da se napravi sekretarijat Plenuma i protesta u kojem će biti 10 osoba.

Sarajevski Plenum traži od policije da zaštiti demonstrante. Navedeno je to da će dvije osobe biti zadužene za uklanjanje materijala nakon protesta na koje, ističu, građani imaju pravo svaki dan do 17.00 sati.

Grupa za demonstracije kazala je da svaka grupa demonstranata nakon sastanaka radnih grupa mora dostaviti izvještaj o radu, koji se objavljuje na internetskoj stranici Plenuma.

To je izazvalo negodovanje jedne grupe koja smatra da "svako nema internet“ i da se izvještaji trebaju dostaviti pismenim putem.

Policijske službenike članovi Plenuma su zamolili da osiguraju zaštitu demonstrantima, a povodom današnje situacije na protestima, gdje su dvije osobe povrijeđene i zbog toga su apelovali na obustavu saobraćaja za vrijeme protesta od 12.00 do 17.00 sati..

BIHAĆ: U Bihaću je zasjedala Skupština Unsko-sanskog kantona. Na gradskom trgu, pored građana, okupilo se oko 150 demobiliziranih boraca koji su tražili od Skupštine da razriješi Vladu u tehničkom mandatu i imenuje novu.

„Borci traže da Hamdiju Lipovaču od sutra više ne vide u Vladi, da ulazi, izlazi. To je broj jedan. Brioj dva, traže da se danas mandatar izabere. I broj tri, traže od vas poslanika da vi to odradite danas i da se uozbiljite“, kazao je Kasim Kozica, predsjednik Patriotske lige Bihaća.

No, poslanici u Skupštini objasnili su da predloženi kandidat SDA Dževad Muslimović nije dostavio prijedloge ministara i da zbog toga nisu mogli u utorak imenovati mandatara.

Nakon razgovora sa predstavnicima ratnih veterana dogovoreno je da se imenovanje novog mandatara prolongira do ponedjeljka, do kada će biti dostavljen i prijedlog nove vlade.

Komentari[ 0 ]