GRADovanje
Nakon usvajanja Urbanističkog plana uređenja
Dubrovnik po mjeri golfa
31/07/2013 | 13:38
Pavičić za Andra Vlahušića kaže da je za vrijeme koje je proveo na mjestu prvog čovjeka grada pokazao da nema viziju i da ne razumije Dubrovnik.
Photo: dubrovniknet.hr

Gradsko vijeće Dubrovnika u utorak kasno uveče, nakon višesatnog zasijeanja, prihvatilo je Urbanistički plan uređenja platoa Srđ poviše grada. Projekat golf resorta bio je jedini razlog zbog kojeg su se prvi put na istoj strani, finansijski udruženi našli nekadašnji veliki politički neprijatelj, najveće stranke u Hrvatskoj – Hrvatska demokratska zajednica i Socijaldemokratska partija. Projekat je bio i glavni razlog za bunt građana, koji su u utorak popodne do izglasavanja držali u potpunoj ili djelimičnoj  blokadi zgradu gradskog vijeća.

Usvajanje UPU je još jedan povod za slavlje za tvrtku „Razvoj golf“ i jedan u nizu dokaza servilnosti lokalnih i državnih politika investitoru, kaže za Kontrapress i Enes Ćerimagić iz „Zelene akcije“.

„Za tvrtku Razvoj golf ovo će sigurno biti još jedan povod za slavlje- slično onom kada su slavili činjenicu da zbog zastarjelog zakona o referendumu volja 84 posto građana koji su glasali protiv ovog projekta nije zakonski obvezujuća za gradsko vijeće. S obzirom da su uspjeli povezati HDZ i SDP, HNS i HSP, HSS, DDS i HSU u incestuoznu koaliciju radi pogodovanja štetnom projektu po Dubrovnik i njegove građane, nije za čuditi se da su vijećnici sa lakoćom pogazili volju glasača na referendumu i svojih birača. Pretpostavljam da će uskoro pokušati dobiti 80 ha zemljišta u državnom vlasništvu koje im je Sanader obećao, a Milanovićeva vlada će im Sanaderovo obećanje i ispuniti te nakon toga izvlastiti druge vlasnike zemljišta na Srđu koji nisu do sada popustili njihovom pritisku i nagovaranju na prodaju“, kazao je Ćerimagić.

„Izdaja, izdaja“ orilo se dubrovačkim centrom starog grada u utorak uveče, pred gradsku vijećnicu su stigli policajci u opremi za razbijanje demonstracija, Onofrijeva česma je obmotana sa platnom na kojem je pisalo „Srđ je naš“, a na trgu ispred vijećnice nekoliko stotina aktivista je držalo platna sa istom i drugim porukama.  Usvajanjem UPU tvrtka Razvoj golf može početi sa realizacijom svojeg projekta golf resorta. Međutim, Đuro Capor iz Inicijative „Srđ je naš“ kaže da se borba nastavlja i upozorava na nepravilnosti prilikom donošenja plana.  

„Inicijativa SJN će se nastaviti suprostavljati ovom nezakonito donesenom UPU-u, Gradonačelnik je nakon dobivanja suglasnosti na konačan prijedlog UPU-a mijenjao plan i podmetnuo ga vijećnicima na glasovanje. Urbanistička inspekcija, Ministarstvo uprave i Upravni sud dužni su reagirati na ove nezakonitosti i ukinuti odluku o donošenju UPU-a“, poručio je.

Grozno je da se moralo dočekati da nakon svih teških, kritičnih situacija nakon rata na ovamo  u Hrvatskoj, da se moralo dočekati da SDP i HDZ prvi put koaliraju upravo zbog Arona Frankela, to je zbilja žalosno. Ovim riječima je pisac, kolumnista i selektor glavnog programa Motovun film festivala  Jurica Pavičić opisao aktuelnu situaciju u Dubrovniku. Dio organizatora, učesnika i posjetilaca Motovun film festivala u utorak je održao simboličnu akciju u znak podrške dubrovačkim aktivistima. 

„Gledamo iduće poglavlje duge i žalosne priče u kojoj se promiče jedan projekt koji je definitivno štetan, ne samo ekološki, nego je ponajprije štetan za Dubrovnik kao turističku destinaciju. Taj projekat  nas vraća u onu vrstu turizma koja je prije 20-ak godina gotovo upropastila Jadran, ali na način da izbija ekonomsku korist od lokalnog stanovništva i pretvara taj dragocjeni prostor u kojem će jedni Englezi iznajmljivati drugima vile, a lokalna zajednica servisirati troškove. Meni je najstrašnije što sam u utorak čuo izjava Vlahušića (gradonačelnik Dubrovnika op.a.)da, eto vidite kako brine za interese, da će Grad platiti troškove infrastrukture samo u onom odnosu u kojem će biti komunalna naknada, a ne više. To znači da je sam izbio vlastite argumente i da Dubrovnik neće čak ni jednokratno zaraditi. Znali smo da dugoročno neće, ali sada se pokazuje da ni jednokratno neće zaraditi od toga nego bismo trebali biti presretni što lokalna zajednica neće biti u minusu. To je grozno. Grozno je cijelo vrijeme. Grozno je na koji su način velika većina medija, Vlada Republike Hrvatske i sve lokalne stranke upregnute u taj projekt i grozno je da smo morali dočekati da nakon svih teških, kritičnih situacija nakon rata na ovamo  u Hrvatskoj, da smo morali dočekati da SDP i HDZ prvi put koaliraju upravo zbog Arona Frankela. To je zbilja žalosno“, kazao je Pavičić za Kontrapress.

Gradonačelnik Dubrovnika je zbog blokade vijećnice zatražio zaštitu. Potez identičan onom bosanskohercegovačkih političara nakon što su građani u fazi očaja blokirali parlament da bi pokušali spasiti život novorođene djece u toj državi, kojima su političari uskratili elementarno pravo da postoje u sistemu. Političari su mjesecima i nedeljama nakon blokade parlamenta preko medija „kukali“ da im je ugrožen život, dok je zapravo on bio ugrožen najmlađima i najbespomoćnijima. Nije bolja situacija ni u Dubrovniku, gdje se aktivisti bore za život u svom gradu. No, postavlja se pitanje kakve to političare imamo ako se osjećaju nesigurno od građana čiji bi predstavnici  trebali biti i zbog kojih se, makar deklarativno, biraju. Pavičić za Andra Vlahušića kaže da je za vrijeme koje je proveo na mjestu prvog čovjeka grada pokazao da nema viziju i da ne razumije Dubrovnik.  

„Vlahušić je u poslednjih pet, šest godina pokazao da niti razumije Dubrovnik, niti razumije šta ljudi očekuju od Dubrovnika, niti kakva bi to trebala biti destinacija, niti kako može gajiti održivi turizam. Otjerao je inteligentne suradnike koji su bili turistički profesionalci, koji su ga upozoravali na krivi smjer u kojem se ide i, poput tipičnog političara, demagoški računa da može četiri godine, jednokratno demogaškom avalanšom kupiti ljude da ponovo glasaju za njega. Činjenica je da su Dubrovčani glasali za njega i da je ovo što se događa posljedica toga. Treba bti pametniji kad se dođe do izbornih kutija“, zaključio je Pavičić.

* Fotogaleriju sa velikih dubrovačkih prosvjeda možete pogledati ovdje

Komentari[ 0 ]