GRADovanje
Centar za ekologiju i održivi razvoj
Krivična prijava zbog klizišta u Junkovcu
28/03/2014 | 14:13
CEKOR je u petak podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih lica u Rudarskom basenu Kolubara koji su po sumnji prošle godine izazvali opštu opasnost i pojavu klizišta u Junkovcu koje je krajem maja 2013. godine srušilo više kuća, trafo stanicu, voćnjake, te je izazvalo veliku zabrinutost stanovništva

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) je u petak podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih lica u Rudarskom basenu Kolubara koji su po sumnji prošle godine izazvali opštu opasnost i pojavu klizišta u Junkovcu koje je krajem maja 2013. godine srušilo više kuća, trafo stanicu, voćnjake, te je izazvalo veliku zabrinutost stanovništva. Nadležno Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja je obavestilo CEKOR septembra 2013. godine da je u toku istraga, međutim ni do danas javnosti nisu predstavljeni rezultati pomenute istrage.

CEKOR već godinama sarađuje sa lokalnim zajednicama koje su izložene onečišćenjima i narušavanjima imovinskih prava u Kolubarskom regionu. Klizište u Junkovcu je najdrastičniji primer u kojem je oštećenim meštanima potrebna pomoć u ostvarivanju svih svojih prava. CEKOR se takođe zalaže da se postupak eksproprijacije sprovodi prema standardima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), imajući u vidu da je RB Kolubara korisnik kredita EBRD. Verujemo da će se ovim pokretanjem postupka po službenoj dužnosti meštanima vratiti poverenje u rad državnih organa i efikasno rešavanje svih spornih pitanja.

Zastupajući ugrožene žitelje Junkovca, CEKOR traži i sprovođenje novog popisa ugroženih domaćinstava jer se pojavljuju nove pukotine u zemlji i objektima, pa se može očekivati da će usled predstojećih kiša doći do novih urušavanja objekata i potencijalnog ugrožavanja javne bezbednosti. To uključuje i izradu novog plana odlaganja otkrivke, jer se može zaključiti da stanje na terenu ne odgovara ranije odobrenim planovima. 

Komentari[ 1 ]