GRADovanje
Dubrovačke stranke na gomili
Parodija politike: Golf koalicija SDP i HDZ u Dubrovniku
13/07/2013 | 17:44
Novinar Luko Brailo za Kontrapress ovu igranku za “dobrobit” Dubrovnika nazvao je čistim brakom iz interesa, licemjernom političkom trgovinom koja će trajati taman toliko da se usvoji Urbanistički plan uređenja golf resorta na Srđu.
Rad Marijane Vukić – simbolični prikaz rasprodaje grada, njegove povijesti, tradicije i kulture, svega čime se Dubrovnik stoljećima ponosio.

Dubrovnik je dobio veliku koaliciju SDP i HDZ zahvaljujući kojoj je u subotu konstituisano vijeće na čelu sa Nikom Bulićem (HDZ), kojeg su podržali svi vijećnici osim Hrvatskih laburista, Kandidacijske liste “Srđ je Grad” i vijećnika Hrvatske socijalno-liberalne stranke Iva Gjaje. Potpredsjednice Gradskog vijeća su Olga Muratti (SDP) i Matija Čale - Mratović (HNS).

Prije ovog “povijesnog” događaja koji neće donijeti ništa pozitivno ni jednoj od stranaka koje su izvele ovu igrariju, a posebno neće donijeti dobro građanima Dubrovnika, upriličeni su pregovori koji su doveli do potpisivanja “Dubrovačkog sporazuma”, tačnije omogućili koaliciju koju su u petak uveče dogovorile stranke HDZ-HSP AS - SDP- HNS- HSS- HSU i DDS.

Kako prenosi portal dubrovniknet.hr, vijećnik Igor Miošić, nositelj liste “Srđ je Grad” čestitao je glasačima stranaka, ne strankama, na postignutom "velikom dogovoru" s puno ironije u glasu. "Ovih dana je izvršen veliki pritisak na sve vijećnike kako bi UPU platoa Srđ došao na dnevni red. Jedino mi je drago što su glasači SDP-a shvatili da su glasali za HDZ i obrnuto, a HNS ionako nema nikakvu ideološku pozadinu, njihov je jedini razlog novac, što je od početka jasno", kazao je Miošić komentirajući dogovor.

"Dragi sugrađani ispričavam se svima koji su glasali za HNS, koji neće imati razumijevanja za ovaj sporazum i osjećat će se prevarenim, Teško sam prihvatio ovaj sporazum, ali nisam imao izbora", rekao je Antun Pravedan, član stranke kojoj pripada i gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

Nekadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica kazala je da je ovo dobar pokušaj za Dubrovnik te pozvala Gjaju iz HSLS, koja je u koaliciji sa HDZ da podnese ostavku jer nije podržao koalicionog partnera.

"HSLS je protiv ove koalicije. Ovo je neprirodni odnos. Okupilo se društvo da izglasuje neke projekte koji su suprotni volji građana Dubrovnika, barem onima koji su izašli na referendum. U Konzultaciji sa Središnjim odborom HSLS-a odlučili smo ne biti članovi ovog ‘Dubrovačkog dogovora’. Ne mogu ovaj prijedlog podržati, jer smatram da građani prema ovome nisu trebali ni izlazit na izbore", kazao je vijećnik HSLS-a Ivo Gjaja.

Novinar Luko Brailo za Kontrapress ovu igranku za “dobrobit” Dubrovnika nazvao je čistim brakom iz interesa, licemjernom političkom trgovinom koja će trajati taman toliko da se usvoji Urbanistički plan uređenja golf resorta na Srđu.   


Luko Brailo na sjednici Gradskog vijeća (foto: dubrovniknet.hr)

“Iako je ovo što se danas dogodilo u Dubrovačkoj vijećnici pompezno nazvano ‘Dogovor o obnašanju vlasti u Dubrovniku’ po mome sudu to je najobičnija politička trgovina i to prije svega između HDZ, SDP i HNS, a osnovni razlog je taj što 22. kolovoza istječe rok za prihvaćanje Urbanističkog plana uređenja golf parka na Srđu. Očito je da je gospodin gradonačelnik, koji sad ima brojne ovlasti, svojim partnerima ponudio mnogo toga kad on bude donosio odluke i raspoređivao ljude u trgovačkim društvima, upravnim vijećima i sl. Ova silna retorika o nečemu novome u Dubrovniku što bi moglo biti primjer za Hrvatsku je, po mom mišljenju, apsolutno neuvjerljiva i osobno je smatram licemjernom”, kazao je.

Pojašnjava da bi dugo vremena trebalo da se navede sve što su radili HDZ, HNS i SDP proteklih godina u odnosu na golf park na Srđu.

“Uostalom, to se vidjelo i danas. Koalicijski partner HDZ-a, HSLS, je iskočio, predsjednik gradskog ogranka Vlahušićevih narodnjaka se ispričao biračima, predsjednica dubrovačkog SDP Olga Muratti je nešto pričala pa su se ljudi smijali. Sve skupa je to tužno i ja osobno nisam uvjeren da će ova, nazovimo je koalicija, dugo trajati. To je dogovor za jednokratnu upotrebu, usvajanje UPU, a onda ko preživi pričaće”, pojašnjava Brailo.

Međutim, kada je u pitanju koalicija SDP i HDZ, napominje da se mora imati u vidu razlika između koalicije na državnom i lokalnom nivou te smatra da su to mogli praviti i ranije jer  “sasvim sigurno do gluposti koje su se događale u društveno-političkom životu Dubrovnika proteklih godina ne bi dolazilo”.

“Ali ovo danas je čisti brak iz interesa, a sve je pokriveno retorikom iza koje nema sadržaja”, kazao je Brailo za Kontrapress.

Ako bismo površno gledali cijelu ovu priču, slušajući političare i banalizujući je do granica zdravog razuma, građani Dubrovnika imaju razloga za slavlje – sad su skoro svi u vlasti.  Svi su pobjednici. Još jedan vatromet za genijalce koji su smislili „Dubrovački dogovor“. No, kako to pojasniti svim onim glasačima koje su godinama ubjeđivali da su oni drugi maltene smrtni neprijatelji. Svako ko iole promišlja izborni proces i razmišlja šta zaokružuje na svom listiću ove subote se osjeća kao gubitnik. Kao glasač koji je ostao bez glasa. Sem Srđevaca i laburista, ni jedna od stranaka nije pokazala dosljednost principima koje je proklamovala u predizbornoj kampanji, povjerenje glasača je izigrano i po ko zna koji put upravo su stranke te koje su obesmislile izborni proces.

Građani Dubrovnika koji brinu o svom gradu su pravi gubitnici ove koalicije. Oni kojima su poslanici zalupili vrata Gradske vijećnice ispred nosa, lažući ih da nema mjesta u skupštinskoj sali. Kao što ih lažu da je koalicija sastavljena za dobrobit grada. Sve ’dobrobiti’ ove ekipe Dubrovnik guta 15 godina. Bez razlike da li te ideje proklamuje Šuica ili Vlahušić. Razlike među njima, sada vidimo, uopšte nema. Ne vodi ih ideologija ni ideja, nego isključivo interes. Interes koji se, na prvom mjestu,  zove Aron Frenkel.

Komentari[ 0 ]