Politika
Državni vrh nije dozvolio da se održi Prajd
Zabrana Parade ponosa kapitulacija države Srbije
27/09/2013 | 20:33
Nekoliko dana pre održavanja Parade ponosa, na tribini Peščanika u Rexu Dejan ilić je rekao da je to zapravo odluka da li je Srbija država ili ne.

Parada ponosa u Beogradu, koja je bila zakazana za subotu, ipak neće biti održana, saopštio je Biro za koordinaciju bezbednostnih službi u petak uveče. Sednica, koju je zakazao šef Biroa Aleksandar Vučić, počela je u 16 časova i trajala je nekoliko sati. Na sastanku su bili šefovi svih službi bezbednosti kao i predstavnici tužilaštva.

Sednici je prisustvovao i premijer Ivica Dačić koji je za RTS rekao da ovo nije kapitulacija države pred huliganima.

U proširenom sastavu Biro za koordinaciju bezbednostnih službi koji je odlučio da se ne održi Parada ponosa ali i da se zabrane svi skupovi zakazani za subotu bilo je 12 članova: Rodoljub Milović - načelnik UKP-a, Veselin Milić - šef beogradske policije, Milorad Veljović - direktor policije, Dragan Marković - zamenik direkotra BIA, Milorad Simić - savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, Ivica Tončev - savetnik premijera Srbije, Svetko Kovač - šef VBA, Dragan Vladisavljević - šef VOA, Zagorka Dolovac - republički javni tužilac, Miljko Radisavljević - specijalni tužilac za organizvani kriminal, Nikola Selaković - ministar pravde i Aleksandar Vučić - prvi potpredsednik vlade i šef Biroa.

Odluka da ne bude održana Parade doneo je jednoglasno prošireni sastav Biroa za koordinaciju bezbednostnih službi. Takođe, zabranjeno je održavanje i svih drugih skupova najavljenih za sutra.

Narodni poslanik Žarko Korać za Kontrapress kaže da ne treba izgubiti iz vida da je zabrana posledica čitavog niza izjava koje su date poslednjih 10 dana.

"Prvo je premijer Dačić rekao da je homoseksualnost nenormalna, što je mene zapanjilo. Zatim se javio patrijarh Irinej sa izjavom ’čega se pametni stide, budale se ponose’. Imamo premijera države i patrijatha SPC koji su najoštrijim rečima napali tu paradu. To je atmosfera ohrabrivanja grupa koje su veoma agresivne i koje ne prihvataju nikakav koncept ni ljudskih prava ni prava manjina. To je politika koja je vođena devedesetih godina do dana današnjeg vođena sa malim izuzecima", kazao je Korać i podsetio da je Parada u Zagrebu održana u miru onda kada su je ministri i predsjednik države Stipe Mesić podržali i rekli da svako ima prava da s ebori za svoja prava bez razlike.

"Ovo je homofobna država. Greška je to gledati kao jedan partikularan problem, prema tome šta neko misli o istopolnim odnosima. To uopšte nije tema, tema je pravo manjine da mirno iskaže svoj stav o bilo čemu i dužnost je države da je u tome zaštiti. Pokazuje se sada da se prava manjina ne mogu uvek garantovati i to je poruka o karakteru države u kojoj živimo, gde još uvek vlada nasilje većine i nasilje veoma konzervativnih i nekih drugih krugova koji u stvari negiraju sam koncept ljudskih prava. To pokazuje da Srbija nije daleko odmakla u svom demokratskom razvoju", napomenuo je.

Komentarišući ulogu premijera i vicepremijera u zabrani Parade ponosa, Korać je dodao da je veoma interesantno da se Aleksandar Vučić, koji s einače u sve meša, sada držao po strani i pustio premijera da se oglašava u javnosti.

"Interesantno je i to fantomsko telo koje je odlučivalo o zabrani. Prilično sam zapanjen sastavom tog tela koje odlučuje, gde se sve svodi na to da se oni koji bi trebalo da odlučuju, ministar unutrašnjih poslova i premijer i njegov zamenik sakriju iza odgovornosti drugih. Sad se pokazalo da oni koji navodno sa velikom odlučnošću menjaju Srbiju, niti je menjaju niti imaju ličnu hrabrost da stanu iza svojih odluka", zaključio je Korać.

Organizatori Parade ponosa najavili su prethodno da je sve spremno za njeno održavanje ističući da očekuju da će šetnja biti održana. Oni su Paradu bili zakazali za subotu 28. septembra za 10 sati kao šetnju oko parka Manjež.

Odluku o održavanju Prajda čekala je i policija. Prema nekim procenama, Paradu ponosa je trebalo da obezbeđuje 6.500 policajaca, što bi bilo najbrojnije angažovanje policije u istoriji glavnog grada.

Član organizacionog odbora Parade ponosa Goran Miletić rekao je da Prajd nije zapisan na spisku uslova za EU, ali neodržavanje može da ima snažne posledice, jer bi time bilo narušeno osnovno pravo na okupljanje.

Nekoliko dana pre opdržavanja Parade ponosa, na tribini Peščanika u Rexu Dejan Ilić je rekao da je to zapravo odluka da li je Srbija država ili ne.

„Da li ima neko jači od njih, to oni utvrđuju, jer ako ti garantuješ nekome bezbednost, a radiš bezbednosnu procenu i ako proceniš da taj neko nije bezbedan, to znači da si procenio da je taj neko jači od tebe. To znači da neko raspolaže većom silom od njihove, da oni više nisu država, da je država neko drugi.“

U petak je Nebojša Bakarec, potpredsednik izvršnog odbora Demokratske stranke Srbije upao i pocepao plakate u Ustanovi kulture Parobrod tokom seminara o LGBTIQ pravima za srednjoškolce koji je organizovala Omladinska grupa Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Parada ponosa je zabranjena na isti način kao i prošle gdine. Poslednja Parada je održana 2010. godine, uz velike snage bezbednosti i rat sa huliganima i fašistima na ulicama.

Komentari[ 0 ]