ARTivizam
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Beogradu
Vreme je za Beldocs
08/05/2019 | 14:59
Šest filmova raznolikih tematika, od toga četiri svetske i dve srpske premijere, naći će se na Domaćem takmičarskom programu 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će biti održan od 8. do 15. maja, a otvara ga film „Linija života“, reditelja Darka Bajića, rečeno je na konferenciji za medije u Kombank dvorani.
Photo: Beldocs
Detalj iz filma "Centar"

Šest filmova raznolikih tematika, od toga četiri svetske i dve srpske premijere, naći će se na Domaćem takmičarskom programu 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs koji će biti održan od 8. do 15. maja, a otvara ga film „Linija života“, reditelja Darka Bajića, rečeno je na konferenciji za medije u Kombank dvorani.

Zbog iznenadnog zatvaranja Dvorane kulturnog centra Beograda, filmovi koji je trebalo da budu prikazani u DKC-u u okviru Beldocsa biće prikazani u istim terminima na novim lokacijama: 9. maja u Art bioskopu Kolarac, a od 10. do 14. u Kombank dvorani, sala 6. Karte kupljenje za DKC projekcije mogu se zameniti u novim prostorima održavanja pred početak projekcija.

Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala je rekao da raznovrsne teme kojima se filmovi bave ne može ni požar, ni poplava, niti bilo koja elementarna nepogoda da zaustavi. Stefan Arsenijević, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, kazao je da ga je posebno pogodilo to što je neki od filmova trebalo da imaju svetsku premijeru u njihovoj Dvorani i dodao da će se, kada se tehnički problemi regulišu, svi filmovi naći na repertoaru KCB.

Savremeni srpski dokumentarizam obiluje originalnim naslovima i stilski različitim ali podjednako izazovnim ostvarenjima, rečeno je na konferenciji za novinare.

"Svi filmovi su hrabri i sadrže vrstu istine, zato smo ih i izabrali", naglasio je Grba Singh.

Film „Na crnoj listi“ reditelja Sare Marković i Nikole Dragovića je dokumentarac o pripadnicima Falun Gonga, njihovom progonu i hapšenju.

"Ovo je priča o ljudskim pravima. Demokratska ili nedemokratska situacija sastoji se u tome kako gledamo na nepoznanice", kazao je Dragović i objasnio da u Srbiji postoje četiri praktikanata ove meditacije podsećajući na to da je čudno kako se naša vlast ophodi prema te četiri osobe, od čega su dve sedamdesetogodišnje žene.

Povodom kritike finansijskih interesa kojima se ovaj dokumentarni film bavi, Marković je istakla da vlast ne želi ni na koji način da ugrozi ugled Kine u Srbiji zbog ekonomskih razloga.

Povodom filma „Taurunum boy“ Jelene Maksimović i Dušana Grubina koji prate zemunskog tinejdžera i njegovo okruženje, Maksimović je rekla da u njihovom kraju, kada osoba izađe iz zgrade, može da uoči decu koja nose tragove devedesetih godina prenete kroz njihove roditelje.

Film „To sam ja – Gipsy Mafia“ Andrijane Stojković govori o dva brata Roma iz istoimenog hip-hop benda. Oni su harizmatični i svoju slobodu pronalaze u muzici, u kojoj su potpuno nepotkupljivi, kazala je Zorica Milisavljević, koordinatorka za specijalne projekte Gete instituta.

Poetski dokumentarac o Centru Sava u Beogradu film „Centar“ Ivana Markovića bavi se jednom od kapitalnih građevina bivše SFRJ kojom je manifestovana političko-društvena ideja socijalnog poretka posvećena balansiranju između Istoka i Zapada. „Reditelj bez dijaloga prikazuje zaostavštinu jednog vremena sa svim problemima njenog daljeg opstanka“, saopšteno je u vezi sa ovim dokumentarcem.

Dokumentarac „Deca proleća“ je film Dušana Solomuna koji proučava pitanje sirijskih izbeglica u Nemačkoj, koji su pre nekoliko godina prolazili tragičnu odiseju, nadajući se boljem životu na Zapadu, lišenom bombi, stradanja i patnji koje su preplavile njihovu domovinu, rečeno je povodom radnje ovog ostvarenja.

Tročlani žiri koga čine: slovenačka filmska rediteljka Varja Močnik, publicista, književnik i dobitnik Ninove nagrade Svetislav Basara i Manuel Mozos, filmski reditelj iz Lisabona, odlučivaće o nagradama u domaćem takmičarskom programu 12. Beldocsa.

Program festivala možete pogledati OVDE. 

Komentari[ 0 ]