Društvo
Protest protiv zabrane Parade ponosa
Ponoćni Prajd u Beogradu
28/09/2013 | 00:46
Nekoliko stotina građana i građanki Beograda, uz poruku da je Parada ponosa ipak održana, prošetalo je u petak uveče od zgrade Vlade do Skupštine Srbije, uz policijsko obezbeđenje, u znak protesta zbog zabrane Prajda.
Photo: Žarka Radoja

Nekoliko stotina građana i građanki Beograda, uz poruku da je Parada ponosa ipak održana, prošetalo je u petak uveče od zgrade Vlade do Skupštine Srbije, uz  policijsko obezbeđenje, u znak protesta zbog zabrane Prajda.

Uzvikujući „Ovo je Srbija“, učesnici su nosili veliku zastavu duginih boja iznad glava, dok su oni na početku kolone išli uz natpis „Ovo je Prajd“.

Biro za bezbednost je u petak uveče saopštio da zabranjuje sve skupove zakazane u subootu, jer ne može da garantuje građanima bezbednost. Samim tim, zabranjena je i Parada ponosa, koja je trebalo da se održi u subotu u 10 sati.  

„Danas se desila još jedna stvar koja nam dokazuje da smo doživjeli potpunu fašizaciju društva, normalizirana je, sve je manje podrške bilo čemu što se odupire nacionalističkoj ideologiji i ovaj današnji skup je bitan kao protivteža toj ideologiji. Nismo ovdje samo zarad prava LGBT osoba nego zarad svih obespravljenih manjina, svih marginaliziranih, svih  kojima se negiraju osnovne slobode. Meni se sviđa što smo ovde večeras baš na ovakav način jer to nije rezultat trulog kompromisa sa Vladom već je ovo protest protiv Vlade i odvija se na način koji je beskompromisan“, kazao je Nenad Porobić, jedan od učesnika šetnje.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ponosa rekao je da su u petak uveče ostvarili svoje pravo na slobodu okupljanja.

„Zadovoljan sam. Prajd se ipak desio. Nije onako kako smo zamislili, ostalih devet dana se desilo onako kako smo želeli. Ovaj poslednji dan je bio u poslednjem trenutku ružan, očekivali smo nešto potpuno drugačije, malo planiranije, a evo moralo je ovako da se završi na malo drugačiji, spontaniji način. To ne menja na stvari, mi smo večeras ostvarili pravo na slobodu okupljanja koje je garantovano svim građanima Srbije i ja ne verujem da je ovo večeras nekom od građana Srbije smetalo.“

Komentarišući odluku vlasti da zabrani Paradu ponosa, Miletić je rekao: „To je jedna tužna odluka za Srbiju, to nije bilo potrebno nikom. Ni građanima koji su želeli da se okupe, ni vlastima ni bilo kome. Ta odluka ostaje potpuno nejasna. Takođe je istina da smo do poslednjeg trenutka mislili da će sve biti u redu i da ćemo se videti u Manježu.“

Među demonstrantima je bila i dramska spisateljica Olga Dimitrijević koja za Kontrapress kaže da otpor fašizmu mora da postoji.

„To je odbrana elementarnih sloboda. Da li tebi neki klerofašista sme da kaže da li smeš da se prošetaš kroz ulicu ili ne smeš. Dok god ova država povlađuje nasilnicima, neka vrsta otpora mora da postoji. “

Skup je završen malo pre ponoći ispred Skupštine Srbije gde su učesnici uzvikivali "Živela ljubav", "Pobeda"... Na kraju su glasno otpevali pesmu "Aj Karmela". 

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da su srpske vlasti zabranom Parade ponosa u Beogradu treću godinu za redom propustile priliku da pokažu da poštuju temeljna ljudska prava.

Poštovanje prava na slobodu okupljanja i izražavanja su posebno važna u kontekstu pristupnih pregovora Srbije i u okviru procesa skrininga za poglavlja 23. o pravosudju i osnovnim pravima, naveo je File u saopštenju.

Američka ambasada u Beogradu izrazila je u petak uveče "veliko razočaranje" zbog odluke srpskih vlasti da zabrani Paradu ponosa. "Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda uzdruživanja su srž ljudskih prava, i zaštita i obezbedjivanje svakog gradjanina je osnovna odgovornost demokratske vlade", navodi se u saopštenju ambasade SAD koja je "snažno osudila" i pretnje nasiljem učesnicima Parade ponosa, uz ocenu da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".

Zabranom Parde ponosa srpske državne institucije nisu ispunile svoje dužnosti da zaštite prava pojedinaca, ocenili su i domaći zvaničnici zaduženi za prava gradjana, Saša Janković i Nevena Petrušić.

Premijer Srbije Ivica Dačić, nakon zabrane parade ponosa, izjavio je da Srbijom ne vladaju huligani.

Komentari[ 0 ]