GRADovanje
Udruženja građana osudila izjavu potpredsednika Vlade Srbije
Odbrana hrasta: Palanački duh Vučića
03/07/2013 | 10:56
Više udruženja građana i nevladinih organizacija osudili su izjavu vicepremijera Aleksandra Vučića da je izgradnja auto-puta važnija od hrasta na Savincu, koji se nalazi na trasi izgradnje.

Više udruženja građana i nevladinih organizacija osudili su izjavu vicepremijera Aleksandra Vučića da je izgradnja auto-puta važnija od hrasta na Savincu, koji se nalazi na trasi izgradnje. Udruženja su u saopštenju ocenila da je Vučićevom "neprimerenom izjavom poslata poruka iz Vlade Srbije koja duboko vređa građansko društvo Srbije". 

"'Ja hoću put'! je poruka građanima - od sada vas niko i ni za šta neće pitati!", navode udruženja, koja smatraju da se iz te izjave "može zaključiti da potpredsednika Vlade Srbije ne zanima realno stanje na terenu, da ga ne zanimaju standardi, zakoni, propisi i procedure, na čemu počiva svako civilizovano društvo".

"Od prvog potpredsednika Vlade Srbije je trebalo da čujemo da će se sankcionisati korupcija, aljkavost u projektovanju i da će ostati bez funkcija, bez posla, bez licenci, svi odgovorni za gomilu propusta na koridorima. Očekivali smo rešenje realizacije projekta na korist građana", kaže se u saopštenju.

Navode da  zaštita civilizacijskih vrednosti i odbrana hrasta starog 600 godina, borba za čist vazduh u Obrenovcu ili Zajači nisu odlika "palanačkog duha". 

Vučić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare rekao da je u Srbiji "potrebna promena palanačkog duha o kojem je govorio (filosof) Radomir Konstantinović". 

"Da nam ne bude glavna priča da će zbog jednog hrasta biti zaustavljena izgradnja autoputa, da ne grebemo automobile", rekao je Vučić i dodao da se ne plaši uvreda i vikanja onih koji ne žele promene zarad sopstvenih interesa. 

Proteklog vikenda održana je akcija građana koji su potisali peticiju da se ne ruši hrast koji se nalazi na Koridoru 11 u selu Savinac, kod Takova. 

"Ko ruši svoju prirodu, svoju tradiciju i istoriju, ne poštuje ni ljude. Nijednoj naprednoj državi se ne bi desilo da sruši ovakvu vrednost", navodi se u saopštenju. 

Hrast je star oko 600 godina, obima je 7,5 metara, ima krošnju od 40 metara i zauzima površinu od četiri ara. 

Kao autori saopštenja navedena su udruženja građana Evropski pokret, GM Optimist, Stop ekocid u Srbiji, Permakultura Srbije, Ekološki medijski servis Srbije, Vojvođanska zelena inicijativa i Zelena lista Srbije.

Komentari[ 0 ]