Članci autora Žarka Radoja
Razgovori | 09/02/2014
U Federaciji BiH spin ide u pravcu da su ovo bespotrebne rušilačke demonstracije huligana, a ne svih ljudi, dok u RS spin ide u pravcu da je ovo pokušaj destabilizacije RS i promjene Dejtonskog ustrojstva BiH. Ali na prazan stomak teško se primaju ti spinovi.
Politika | 20/01/2014
Analitičari smatraju da je dobro što je nacrt Zakona o radu vraćen na doradu i u proceduru dijaloga, jer Vlada mora da bude posrednik između sindikata i poslodavaca i da im omogući dogovor. Arogancija ministra privrede, čije ministarstvo nije ni nadležno za pomenuti zakon, dovela do ove situacije.
Društvo | 27/12/2013
Predstavnik Šer fondacije Vladan Joler kazao je da postoje indicije da je Srbija uvezla određene softvere za masovno nadgledanje interneta.
ARTivizam | 19/12/2013
„Ovo jeste priča o porodici Bogujevci, ali i o mnogim drugim porodicama koje su tokom rata u bivšoj Jugoslaviji pogođene nasiljem, promenjene zauvek, zbog toga što su njihovi članovi ubijeni, nestali, što su preživeli nasilje. Ovo je priča o svakoj porodici u bivšoj Jugoslaviji koja je preživela zlo tokom rata“, kaže Sandra Orlović.
Razgovori | 16/12/2013
Dok je grad pun turista, Dubrovčane ne zanima u čije privatne džepove se odlijevalju milijuni kuna, kaže Đuro Capor iz inicijative "Srđ je naš" koja je ovogodišnji dobitnik nagrade "Krunoslav Sukić" za nenasilnu akciju
Razgovori | 04/12/2013
Kad napadneš manjinu uglavnom si siguran da ćeš davati batine, a kad napadneš većinu postoji opasnost da te poderu kao krmača masan džak. A nitko ne voli da ga poderu kao krmača masan džak, zar ne? Zato, junaci i junakinje, rodoljubi i domoljubi - tucite slabije od sebe i ne berite brigu, poručuje Ladislav Tomičić.
Razgovori | 25/11/2013
Nisu problem tribine, navijači nigdje ne pjevaju Internacionalu, problem će biti ako se van tribina nastave loše tendencije, ako rat oko dvopismenosti, koji je zasad rat vlade i opozicije, a ne Hrvata i Srba, iscuri iz kolosijeka. Vlada je gospodar ovih opcija. Probude li se i počnu nešto raditi, stvar nije izgubljena, ali oni mi se čine posve dezorijentirani, kaže Rašeta za KontraPRESS.
Razgovori | 13/11/2013
Obračun sa navijačima značio bi obračun sa rasprostranjenim i dobro ukorenjenim nacionalizmom u srpskom društvu. Taj obračun je na listi čekanja, ako takva lista uopšte postoji, kaže za KontraPRESS Ivan Čolović.
Društvo | 11/11/2013
Grupa građana, koja je prošle nedelje uputila u Sabor zahtjev za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja o braku, predala je Ustavnom sudu Hrvatske prijedlog za nadzor nad zakonitošću i ustavnošću državnog referenduma sa prijedlogom za obustavu provedbe Odluke o raspisivanju državnog referenduma.
Razgovori | 06/11/2013
Iako je gradonačelnik posjetio ovu masovnu grobnicu, mislim da će trebati puno više od toga da se iole povrati potpuno uništeno povjerenje u dobronamjernost političara, kaže prijedorski aktivista Goran Zorić.
Društvo | 25/10/2013
Da bi pisanje humora imalo nekog smisla, nužno je polaziti iz apsolutno manjinske pozicije. Trebao bi biti protiv vjernički, a to znači da se većinski mitovi i osjećaji trebaju ismijavati, da bi humor imao neku svrhu po sebi, kaže Viktor Ivančić.
Društvo | 23/10/2013
Nataša Škaričić za KontraPRESS kaže da će ova presuda bitno uticati na odnos poslodavca prema novinaru koji je zaposlen na RPO ugovoru.
Društvo | 19/10/2013
Antifašizam je civilizacijska vrednost koja stoji iznad svih ideoloških i političkih opredeljenja. Antifašizam je, između ostalog, moralni stav po kojem je fašizam zločinačka tvorevina sa kojom nema kompromisa, navodi se u Antifašističkom manifestu.
Razgovori | 11/10/2013
Dačićeva izjava da „država nije kapitulirala“ je čista glupost. Kako se to onda naziva? Onda treba zabraniti i gradski prevoz jer huligani svako malo prebiju nekog vozača ili kontrolora. Ili ukinuti škole. O fudbalskim utakmicama i da ne govorim.
Društvo | 05/10/2013
Preduzeća u Srbiji su prodavana kao nekretnine, a ne kao privredni subjekti, a priča da će privatizacija pokrenuti privredu i rešiti životnu egzistenciju zaposlenih, pokazala se kao netačna. Od svih privatizovanih preduzeća u Srbiji, pola su nestali kao privredni subjekti, četvrtina ugovora je raskinuta zato što je kršen zakon, a 75 posto radnika je nestalo u privatizaciji sa svojim radnim mestom.
ARTivizam | 05/10/2013
Milišićeva poezija malo je poznata novijim generacijama, tek im je njegov život nepoznanica, iz prostog razloga što ih nije imao ko ni podučiti. Njihovi roditelji su živjeli u vrijeme kada je Milan Milišić bio prognan iz društvenog života, i kao takav za većinu obilježen. Milan Milišić nije pripadao ni jednom sistemu, sem sebi i svijetu. Na balkanskim prostorima to nije recept za uspjeh.
Društvo | 02/10/2013
Na slučaj Vislona i njegove porodice reagovale su nevladine udruge okupljene u koaliciju "Građanska Vojvodina" zatraživši od novosadske policije da pod hitno prestane sa maltretiranjem i ponižavanjem osnivača kultnog novosadskog kluba "Culture Exchange".
Društvo | 01/10/2013
Osoblje i vlasnici kafića mesecima su predmet zlostavljanja, korupcije i pritiska na njihov trogodišnji posao, koji su pokrenule dve porodice i ljudi iz raznih svetskih zemalja u Novom Sadu, osnivanjem sada već kultnog okupljališta mladih “Culture Exchange”.
Društvo | 28/09/2013
Nekoliko stotina građana i građanki Beograda, uz poruku da je Parada ponosa ipak održana, prošetalo je u petak uveče od zgrade Vlade do Skupštine Srbije, uz policijsko obezbeđenje, u znak protesta zbog zabrane Prajda.
Društvo | 26/09/2013
„Mi smo društvo iz filma „Varljivo leto ’68“ kada Bata Stojković kaže ’Drug Tito je u pravu, vraćaj televizor’. Samo nam fali taj drug Tito koji će da kaže – gej je ok“, kazala je Nadežda Milenković na tribini Peščanika u okviru Nedelje ponosa.
[ strana 6 od 8 ]